Красиви кадри на полярното сияние от Бузлуджа

Публикувани са в социалната мрежа от казанлъшкия фотограф Слави Зайков. „Кадри от извънредното сияние тази вечер, което можеше да се наблюдава и от България“, пише Зайков.

Полярно сияние озари и българското небе в четвъртък вечер. Заради кръглата форма на Земята по нашите географски ширини виждаме пурпурен червеникав цвят. Това е ефект от взаимодействието на заредените слънчеви частици с разредения кислород на около 240 километра над повърхността.

Какво обясняват учените за явлението? Малко след 18:00ч. вчера българско време апаратурата в Геомагнитна обсерватория Панагюрище регистрира резкия скок в стойностите на магнитното поле. В планетарен мащаб бурята е от категория G4 (много силна), но на територията на нашата страна измерените вариации са с една степен по-ниски, съобщиха от Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География – БАН.

Пикът на смущенията е регистриран малко след полунощ, като се очаква до края на седмицата полето да се нормализира.

Магнитни бури от този клас се регистрират сравнително рядко – една-две годишно. Последната такава буря беше наблюдавана през м. май, когато част от северното сияние беше видима и от територията на нашата страна. В момента също има условия красивите светлини да бъдат видими доста по-на юг от полярната област.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *