Краеведски четения представят историята на Казанлък и региона

Ds olil

За тридесет и пети път Община Казанлък, Исторически музей „Искра“, Общинска библиотека „Искра“ и Краеведско дружество „Иван Енчев – Видю“, организират краеведски четения. Събитието ще се проведе на 25 октомври /петък/, с начален час 10:00 ч. в мултимедийната зала в ИМ „Искра“.

Първите четения са проведени на 1 ноември 1996 г. В периода 1997 г. – 2007 г. са се провеждали два пъти годишно – в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май и 1 ноември – Деня на народните будители. От 2008 г. краеведските четения се провеждат веднъж годишно. Единствените изключения са през 2020 г. и 2021г. заради въведените противоепидемични мерки.  

През годините са представени над 600 доклада както от изявени учени като проф. Г. Китов, проф. д-р К. Кънчев, проф. д-р Людмил Гетов, проф. Марин Ковачев, проф. Катерина Венедикова, доц. Александър Ковачев, д-р Генчо Китипов, проф. Петко Петков, проф. Маргарита Карамихова, проф. Пенчо Пенчев, доц. Диана Димитрова, така и д-р Косьо Зарев, д-р Денчо Бойчев, Цвятко Цветков, Стойко Стойков и много други,  които са обичали и обичат историята, търсят и намират нови факти, с които да наредят пъзела на националната история.

Докладите, които ще бъдат представени в настоящото издание, са отнесени към историята на Казанлък и региона. За поредна година участие ще взимат както краеведи така и представители на културни институти, учители и общественици.

На финала участници и публика ще имат възможност в непринудена обстановка да обсъдят не само представените доклади, но и нови идеи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *