Кметовете от ГЕРБ излизат с декларация, след срещата си в Казанлък

По време на срещата си в Казанлък, кметовете на общини, избрани с подкрепата на ПП ГЕРБ, взеха решение да декларират несъгласието си с начина, по който се разпределят 500-те милиона лева по правителствената програма „Растеж, устройство и развитие на регионите“. Това съобщиха днес на пресконференция градоначалниците на Добрич – Детелина Николова, на Стара Загора – Живко Тодоров, на Казанлък – Галина Стоянова, на Банско – Георги Икономов, на Каспичан – Милена Недева и на Панагюрище – Никола Белишки.

Декларацията прочете Галина Стоянова, след което кметове коментираха, че не са ясни критериите за оценяване на проектите, че няма прозрачност за това кой проект и защо печели. И че ако има някакъв критерии, то той е политическата принадлежност на кмета на съответната община. Критерият, по който областният управител номинира проектите също остава неясен. „Всичко това ни кара да бъдем изключително обезпокоени“, казаха градоначалниците.

„Правителството на новата тройна коалиция, няма да постигне целта си, а тя е да скара общините като ги противопоставя на малки и големи, получили и неполучили средства. Такова противопоставяне е немислимо. За това аз съм солидарен и се присъединявам към колегите си кметове от общините неспечелили проекти. Защото Стара Загора има одобрен проект, но на база брой жители, парите са незадоволително малко“, каза Живко Тодоров кмет на Стара Загора.

„С тази декларация ние отправяме питане, на което ще търсим отговор. Няма да успеят да ни разединят. Надяваме се на бърза и адекватна реакция и от страна на правителството и от страна на Националното Сдружение на общините в Република България.“ заяви в заключение кмета на Казанлък Галина Стоянова.

 

Ето и текста на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ

на кметовете на общини от ПП ГЕРБ

 

„Ние, кметовете на общини, избрани или подкрепени от ПП ГЕРБ, представляващи над 60% от българските граждани и формиращи 80% от Брутния вътрешен продукт на Република България, категориччно възразяваме срещу начина на разпределение на 500 милиона лева по инвестиционната програма за растеж, устройство и развитие на регионите. Одобрението на проектите беше направено по неясни критерии, без прилагане на обективен анализ и без финансова и икономическа обосновка. Това е поредният пример за непрозрачно, небалансирано и нецелесъобразно разпиляване на публични средства. От всичко това прозира, че критерииите, по който са определяни крайните победители са изцяло партийно-политически, в полза на управляващата тройна коалиция от БСП, ДПС и Атака.

Обективният анализ на разпределените средства към общините показва, че измерено спрямо населението, финансирането е по 15 лв. на човек в общините на ГЕРБ, по 90 лв. на човек в тези на БСП и по 133 лв. при ДПС. Това показва ясно, че политиката на правителството по отношение на общините е крайно и цинично политизирана, и общините, които се управляват от кметове на ГЕРБ, са дискриминирани. С това управляващите отказват да работят за живеещите в тези общини и създават поредното разделение на нацията, наказвайки и собствените си избиратели.

Затова ние настояваме за провеждането на спешно извънредно заседание на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, което да насрочи среща с министър-председателя и министъра на финансите. На тази среща трябва да бъде изискана и предоставена на НСОРБ пълната документация и информация за проведената процедура по одобрение на печелившите проекти на общините. Очакваме бърза и адекватна реакция от страна на НСОРБ и правителството.“

 

07.02.2014 г.

Гр. Казанлък

 

Пресцентър на ПП ГЕРБ – Казанлък

 

 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram