Казанлъшкият кмет поздрави старозагорци с Празника на града

Ds olil

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на ОбС Николай Златанов, заместник-кметовете Петър Косев, Лилия Цонкова и Даниела Коева, общински съветници и кметове на населени места в община Казанлък участваха в тържествата по повод двойния празник на областния град. В своя поздравителен адрес до кмета на община Стара Загора Живко Тодоров и до старозагорци кметът Галина Стоянова казва: „В този изключително тържествен ден ми позволете от свое име и от името на жителите на община Казанлък да поздравя гражданите на Стара Загора с Празника на града – 5 октомври, и със 100-годишнината от обявяването на Балканската война.

За хилядите старозагорци 5-и октомври е историческа дата, изпълнена с национална гордост, с патриотизъм, с дълбоко преклонение и почит към съзидателите на града и към знайните и незнайни герои, участвали във войната.

Древна, героична и съвременна – това е Стара Загора. Градът, съхраняващ история от VІІ-VІ хилядолетие преди Христа, носещ знаците на великата Римска империя, опожаряван до основи от турските войски, възкръснал след Осбвобождението с полагането на основния камък от Алеко Богороди, градът на липите, поетите и патриотите. Именно тук на 5 октомври 1912 г. цар Фердинанд избира да обяви началото на Балканската война за освобождение и обединение на нашите сънародници в Османската империя.

Днес Стара Загора е красив, модерен и проспериращ град, заслуга за което имат всички негови жители, които са го изграждали в годините и продължават да го развиват със своя труд, талант, енергия и родолюбие.“

Празникът бе почетен от вицепремиера и министър на вътрешните работи на Р България Цветан Цветанов, който поздрави жителите на града, изпълнили площада, с техния празник. Със свой дан в тържествата се включи и Областна администрация – Стара Загора, начело с областния управител Недялко Недялков.

Новоизбраният кмет на Млада Загора – възпитаничката на Търговската гимназия Десислава Костова, получи символичния ключ на града от кмета Живко Тодоров, с което тържеството пред сградата на Общината премина в празнично шествие, за да достигне до църквата „Св. Въведение Богородично“. Тук бе направена художествено-историческа възстановка на събитията преди 100 години. Тя изпълни старозагорци и многобройните гости на града с онова вълнение и трепет, изпитано от нашите родолюбиви предци, когато са научили първи за обявяването на Балканската война в името на националната кауза.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram