Казанлъчанката Райна, участвала в боевете на Шипка, показват в музей „Искра“

Ds olil

Цветни и черно-бели литографии представят моменти от историята на Освободителната война, проследяват събитията, отразяват бойни действия и геройски подвизи и ни връщат в края на деветнадесетото столетие.

В експозицията могат да се видят портрети на генералите Гурко и Скобелев /баща и син/, на наследници на короната, документирани са образите на европейските владетели. Особено интересна е литографията на императорския комисар в България генерал-адютант княз Дондуков-Корсаков.

 

Преобладаващата част от литографиите са отпечатани в Москва. Към средата на ХІХ век в Русия литографията, като илюстрация, широко и трайно навлиза в многобройните издания посветени на военната история. Преди фотографията само литографията успява да съхрани в нагледно единство времето и пространството, „да спре времето”. Поради това всички запазени илюстрации: литографии, печатни репродукции на гравюри, графики на чуждестранни военни кореспонденти са изключително ценни за нас.
Изложбата е съвместна изява на Исторически музей „Искра” /домакин на изложбата/ и Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”.  Гостите на музея ще имат възможност да я разгледат до 18 март.

На снимката: „Императорскій комисаръ въ Болгаріи генералъ  адъютантъ князь А. М. Дундуковъ Корсаков”
Москва, 25 април 1979 г.
Цветна литография, Издава П. Н. Шарапов
Центърален портрет на княз Дондуков-Корсаков – от двете страни изобразени войник с венци на победите /„одинъ изъ рускихъ героев”/ и българката Райна от Казанлък, участвала в боевете на Шипка. В четири медальона образи на черногорския княз Николай, сръбския княз Милан, ген. М. Д. Скобелев и ген. Й. В. Гурко.
ИМ Казанлък

.

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram