Казанлъчани се поклониха пред паметта на Апостола

140-та годишнина от обесването на Васил Левски събра деца, ученици и възрастни с различни професии, длъжности и партийни пристрастия. С панихида в храм „Св. Троица“ , отслужена от архиерейски намесник Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници започнаха събитията, с които в града бе отбелязана годишнината. „Нека защитаваме идеалите на България със същата отдаденост, с която Левски ги защитаваше и нека обичаме България, колкото Левски я обичаше”, с тези думи в заключение се обърна към присъстващите в храма отец Петко Мотев, след което своето слово за Апостола поднесоха деца от село Енина. Венци и цветя на признателностбяха поднесени пред паметната плоча в двора на църквата и пред барелефа на Апостола на бул. „23 пехотен Шипченски полк“. Честването продължи пред бюст-паметника на Васил Левски в едноименния парк на Казанлък, където самодейци от НЧ „Възродена Искра” представиха композицията „140 години безсмъртие“ .
Своята почит към Апостола на свободата с почетен караул пред бюста-паметник на Левски отдадоха и представителите от Регионалния клуб в Казанлък на Национално движение „Традиция”. 140 години безсмъртие отбелязваме днес, така коментира случващото се пред паметника председателя на клуба Николай Байнов.
В отбелязването на 140-та годишнина от обесването на Левски взеха участие кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на ОбС Николай Златанов, зам. кметът Петър Косев, зам. областният управител Петко Карагитлиев, общински съветници, представители на политически партии и патриотични сдружения, директори на културни институти, на детски и учебни заведения, ученици, деца и граждани.
 
 
Сл. Гайдарова 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram