Казанлък ще бъде домакин на национален туристически форум

Казанлък ще бъде домакин на националния туристически форум „Долината на розите и Тракийските царе – възможности и перспективи за развитието на туризма“, който ще се проведе в дните 28 и 29 септември 2013 г. Преди начало на форума ще бъде открита гробницата в могилата „Шушманец“, която бе реставрирана и социализирана по проект на Министерството на културата и бе предоставена за стопанисване на Община Казанлък. При откриването ще бъде връчена и традиционната награда на името на проф. Александър Фол, която се присъжда на учени с принос в проучванията на тракийската култура.От 13.30 часа на 28 септември в Заседателната зала на Община Казанлък ще се проведе дискусия на тема „Състояние и перспективи на туризма в България“ и ще бъде направена презентация „Празникът на розата в Казанлък – традиции и нови възможности“. За участие във форума са поканени да участват представители на Министерството на културата, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на регионалното развитие, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на екскурзоводите в България, Българската асоциация на туристическите агенции, Институтът за анализи и оценка на туризма.
След дискусията в кино „Искра“ от 16.00 часа ще бъде прожектиран филмът „Севт Безсмъртният – тайните на един тракийски цар“.
Паралелно с националния туристически форум, ще се проведе Седмата научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“, с която Исторически музей „Искра“ събира научни светила в археологията и тракологията. Началният час е в 13.30 часа на 28 септември в залите на музея. Научната конференция тази година е посветена на д-р Георги Китов, който има основна заслуга за откритията, донесли славата на Казанлък и региона като Долината на тракийските царе. В научната траколожка конференция ще вземат участие едни от най-известните учени в тази облакт, сред които
Доц. д-р Мария Чичикова, доц. д-р Георги Нехризов, доц. д-р МиленаТонкова, доц. д-р Георги Мавров, доц. д.р Камен Димитров, доц. д-р Татяна Шалганова, Диана Димитрова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram