Казанлък – част от кампанията „Изборът и възможността да го правим“

Ds olil

„Изборът и възможността да го правим „ – под този надслов ще премине националната кампания организирана от Центъра за независим живот в София, в която участие ще вземе и нашият град чрез Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания. От понеделник, 17 септември в продължение на пет дни, всеки ден от от 11 до 18 часа на ул. „Искра“ срещу Информационния център ще бъде разположена урна, в която казанлъчани ще могат да изразят своето отношение към хората с увреждания, пускайки бюлетина, в която съответно ще могат да отбележат дали ги подкрепят или не. Кампанията „ИЗБОРЪТ И ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ГО ПРАВИМ“ цели да бъдат попитани жителите на по-големите български градове дали споделят ценностите на хората с увреждания и имат ли желание те да имат същите права : Да могат да избират къде и с кога да живеят, къде и какво да учат и работят и сами да подреждат живота си. В края на кампанията бюлетините ще бъдат преброени. Резултатите от тях, заедно с други материали, касаещи харата с увреждания в България ще бъдат отнесени в София, където на 24 септември ще се проведе Поход на независимостта, началото на който е от 11 часа на пл. Св. Неделя. Очаква се лично премиерът Бойко Борисов да уважи събитието, като резултатите от националното гласуване да му бъдат предоставени лично.

С тази акция, която ще се проведе в навечерието на 22 септември – Деня на българската независимост хората с увреждания в България искат да заявят, че нямат възможност да живеят като равнопоставени и независими хора в своята страна.

Години наред българската държава отказва да поеме реални отговорности за своите граждани с увреждания. Тя и нейните институции непрекъснато подменят значението на понятия от рода на „услуги в общността“, „подкрепа в общността“, „деинституционализация“. Тя затваря човешки същества в социални домове и опустошава живота им. Като не предоставя адекватните услуги за хора с увреждания, Българската държава ги обрича на доживотна зависимост, на безнадеждност, алармират организаторите на проявата.

За това ние решихме да излезем от традиционния модел на комуникация – хората с увреждания поставят искания към властиммащите. Този път ние обръщаме към ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ.

Сега, с ратифицирането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, държавата трябва да предприеме конкретни мерки за промяна на социалната ни политика. Гражданите с позиция ще имат възможността да гласуват с бюлетини, на специално обособени за целта места. В гр. Казанлък, то ще е на ул. „Искра“. Там ще бъде раположена маса с информационни материали, относно кампанията. На гърба на бюлетината всеки ще може да напише послание до представители на българските институции или лично до министър-председателя на България.

С.Илиева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram