Казанлък присъди награда на Диана Димитрова

Ds olil

Награда за цялостен принос в проучването и популяризирането на тракийската култура от казанлъшката долина, бе присъдена на археологът Диана Димитрова.
Диана, бе част от легендарната експедиция „ТЕМП“ и неизменно бе с откривателят на долината на тракийските владетели Георги Китов при разкопки от 1989 г. до последния му дъх.
Наградата е на името на проф. „Александър Фол“. Отличието, бе връчено от заместник министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който сподели, че всички стъпваме по свещенната земя на траките.
Ботев, заедно с ръководството на община Казанлък, зам. областният управител от Казанлък Теодора Иванова, учени траколози и граждани, присъстваха на откриването на реконструирания комплекс на гробницата „Шушманец“. За реконструкцията бяха отпуснати от Министерство на културата 1 милиот 115 хиляди лева. Средствата бяха крайно наложителни, тъй като уникалното гробнично съоражение, което няма аналог в света, бе сериозно заплашено от срутване. Социализацията се забави, тъй като при ремонтите, не бе взето мнението на археолозите за това, как трябва да бъде съхранен обектът, припомни и носителката на наградата Диана Димитрова. Идеята е да се оформи цялостен комплекс със завършването социализацията на други две от уникалните гробници в района „Хелвеция“ и „Грифоните“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram