Казанлък отбеляза 127 години от Съединението

Ds olil

С тържествен молебен отслужен от архиерейски навместник Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници в храм „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък бе отбелязана 127-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Да отбележат годишнината на тържеството присъстваха кметът Галина Стоянова и заместник кметовете на община Казанлък, председателят на ОбС Николай Златанов, общински съветници, директори на културни институти, на учебни и детски заведения, представители на политически, патриотични и граждански организации, казанлъчани. В програмата на тържеството по отбелязване Деня на Съединението участие взеха хор „Севтополис“ от НЧ „Възродена Искра“ и състав по художествено слово къв НЧ „Пробуда“ село Копринка. Преди 127 години родолюбиви казанлъчани отбелязват именно в храм „Св. Йоан Кръстител“ вестта за Съединението на княжество България и Източна Румелия.За този ден пред присъстващите говори директорът на ИМ „Искра“ Момчил Маринов.

Съединението се извършва през есента на 1885 година, след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I.

Така българите отхвърлят несправедливостта, наложена от Великите сили през юни 1878 година, която разкъсва един народ с хилядолетна история и култура.

Съединението е последвано от други исторически събития като Илинденско-преображенското въстание, обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 и Балканската война от 1912-1913 година. Всички те са насочени към обединението на българите, към тяхното присъединяване към Майка България.

Сл.Илиева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram