Казанлък е сред добре развиващите се общини

Ds olil

Казанлък е сред добре развиващите се общини, стана ясно след изготвянето на функционалният анализ за работата на общинска администрация. Работата по него бе първият етап от дейностите по проект „Подобряване на ефективността и ефикасността на администрацията на Община Казанлък“. Извода направи секретарят на Община Казанлък Ваня Иванова по време на заключителната пресконференция по проекта, която се проведе в началото на тази седмица. на пресконференцията бе представен и вече публикуваният в специална книжка анализ.
„Анализът се оказа много полезен за нашата администрация, защото ни даде реална оценка за работата ни отвън. Освен зоните, в които администрацията може да подобри работата си, анализът показа и много от положителните практики на Община Казанлък, които всъщност ни нареждат сред добре развиващите се общини, каквато е общата оценка за Казанлък според функционалният анализ. Което за нас, работещите в администрацията означава, че сме работили ефективно и ефикасно в услуга на гражданите.“ – коментира още Ваня Иванова. Тя подчерта, че няма да има промени в структурата на общинска администрация, защото тъкмо това е един от показателите, в които Казанлък е отличник. „Функциите на звената в общата администрация осигуряват основни области от правомощията на кмета като ръководител на общинската администрация, Числеността на звената в общата и специализираната администрация на общинската администрация в Казанлък, както и числеността на ръководните служители, отговарят на изискванията на Наредбата за прилагане на Класификатора на длъжностите в администрацията, Типовите длъжностни характеристики на служителите в административните звена на общинската администрация отговарят на изискванията на Наредбата за длъжностните характеристики на държавните служители.“ – се посочва в публикувания функционален анализ.
Функционалният анализ бе изготвен от фирмата спечелила обществената поръчка за извършител на тази дейност „КPMG България“ ООД. Изработването на функционалният анализ бе първият етап от проекта, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейският социален фонд. Основната цел на проекта е повишаване на ефективността на общинска администрация Казанлък посредством подобряване на организационното развитие и оптимизиране на работните процеси.
Готова е и стратегията за организационно развитие, която трябва да предложи конкретни подходи и начини за подобрение в набелязаните области. Изпълнителна дейността е Агенция „Стратегма“, припомни Ваня Иванова и допълни, че за да влезе в действие стратегията, тя трябва да бъде приета като документ от Общински съвет Казанлък.
Третата дейност по проекта е промяна в нормативните актове съобразена с препоръките във функционалният анализ. Дейността извършва третата фирма спечелила обществената поръчка Консорциум „Ла Фит- Ню Ай“, а предложените от нея промени касаят Устройствения правилник, Правилника за работа и взаимодействие на структурните звена в общинска администрация, вътрешните правила за организация на административното обслужване в Община Казанлък и в Наредбата за създаването, приемането, изпълнението и отчитането на общинският бюджет. Последната наредба е обвързана със закона за публичните финанси, който ще влезе в сила от 2014 година, която я прави изключително полезна и актуална, особено с оглед на факта, че е съставена от специалисти в областта, допълни още Иванова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram