И тази година „Синьо лято” за децата от Бузовград

Ds olil

 
За трета поредна година децата от Дома за медико-социални грижи в Бузовград и от Дневния център за деца с увреждания към дома и доброволците, които се занимаваха с тях изживяха своето „Синьо лято” . С годините този проект спечели достатъчно популярност и има все повече привърженици, като е и включен в списъка с успешни проекти на Фондация „Помощ за благотворителността в България”. Това е фондацията, която осигури финансирането за миналогодишното издание на „Синьо лято” от софийска фирма, служителите на която заделяха част от трудовото си възнаграждение, за да бъде възможно синьото лято на децата от Бузовград. През тази година за Синьото лято на децата от Бузовград бяха събрани 2 хиляди лв., а освен това проектът намери и своите благодетели – дарители в лицето на стопаните на старозагорския зоопарк, на плажа, на една от казанлъшките фирми, осигурила торти за рождените дни на децата, разказва авторът на проекта психологът Ани Стефанова. Децата изживяха своето лято в месеците юли и август. Основната задача на „Синьо лято” е децата да бъдат изведени от институцията, пояснява психологът на Дома и Дневния център в Бузовград.
Около 30 доброволци на възраст между 10 и 19 години се включиха в „Синьо лято” тази година. Някои от тях работят за първа година с децата от Дома, а други са там от 3-4 години. И всички те са категорични, че този проект и дните прекарани в полза на благородната кауза – да бъдат с децата от Дома в Бузовград заедно в различните творчески, социални и еко-ателиета, им помагат да израстнат, да осмислят летните си дни, да открият неподозирани до момента за себе си възможности, както и да открият себе си в бъдеще като хора, които по един или друг начин ще се посветят на работата с деца.
Според психолога Ани Стефанова, в момент когато в общественото пространство се водят дебати за деинституционализацията на децата от подобни социални заведения проектът „Синьо лято” помага на тези институции да бъде погледнато и по друг начин.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram