И в Средногорово ще четат на открито

Ds olil

По идея на доброволците на „МЦР Взаимопомощ“ къщичка за книги се появи и в казанлъшкото село Средногорово, точно 4 години след реализацията на проекта за парк „Розариум“. Къщичката беше поставена по повод празника на селото – 22.10.2022 г. и ще остане там, за да й се радват жителите на Средногорово, обяснява инж. Мария Славова, председател на неправителствената организация. От местното читалище “Просвета-1902“ с. Средногорово ще поемат грижат за поставянето на книгите, а кметът Илиян Илиев ще следи за нейното опазване.

Предстои къщичките за книги да „посетят“ и други малки населени места на Община Казанлък. Една от тях ще остане в парк „Розариум“ в Казанлък, за да продължи традицията гражданите на града да четат на открито.

Къщичките за книги датират от октомври 2018 година, благодарение на проект „Bookcrossing zone“ на Младежки център за развитие – Взаимопомощ“, в партньорство с Общинска библиотека „Искра“. Проектът беше финансиран от Младежка банка-Стара Загора към Обществен дарителски фонд-Стара Загора. За съжаление, къщичките често ставаха обект на посегателство, а оставените от библиотечните служители книги мистериозно изчезваха, въпреки видеонаблюдението в парка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram