Инвеститор търси предварително съгласие за строеж на фотоволтаична централа в землището на Черганово

Ds olil

Предложението на инвеститорите от „Актив Енерджи“ ООД, представлявано от Милчо Павлов и Петър Желязков, за изграждане на фотоволтаична електроцентрала върху общински имоти в землището на Черганово, ще разгледат на своето заседание на 25 юли общинските съветници от Казанлък. Дружеството е отправило искане към Община Казанлък да даде предварително съгласие за учредяване право на строеж върху 7 общински имота, категория пасище.
Предложената инвестиционна идея е за изграждане и експлоатация на съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Инсталацията ще се състои от PV модули, монтирани върху статични конструкции. По входираните заявления са извършени справки от което се констатира, че част от исканите имоти са продадени, а друга част имат забрана промяна на предназначението.
С Писмо от 19.07.2023 г. е получено потвърждение към исканите инвестиционни предложения и предложение за сключване на договор за възмездно ползване на земята. Предприети са действия относно изработване на ПУП и актове за общинска собственост на исканите имоти за землищата на с. Средногорово и землището на с. Черганово.

С дата 31.08.2023 г. от „Актив Енерджи“ ООД постъпва ново допълващо инвестиционно предложение за общински терени в с. Черганово. Изискана е информация от РДГ – Стара Загора за имотите в землището на с. Черганово. В последствие сатва ясно, че имотите в с. Черганово не са включени в одобреният слой „Площи, допустими за подпомагане“. От направената справка от отдел „Екология“ се установява, че в последните 11 години имотите не са разпределяни,
съгласно чл. 37 и от ЗСПЗЗ (като пасища, мери и ливади).

За инвестиционното намерение са уведомени кметствата на с. Средногорово и с. Черганово и са получени два броя становища от тяхна страна, посочват вносителите на предложението. На 26 юни е извършена и теренна проверка в землището на с. Черганово от служители на общинска администрация Казанлък, с представители на ДГС- Казанлък, кмета на селото и представител на консултативен съвет на с. Черганово относно запознаване с терените, които са в близост до общинско депо за ТБО на гр. Казанлък.

Съгласно чл.62, ал.2 от Закона за енергетиката, когато се изграждат нови или се разширяват съществуващи енергийни обекти, върху имоти – общинска собственост, в полза на лицата, които ще изграждат и експлоатират енергийните обекти се учредява право на строеж без търг или конкурс. Тъй като към настоящия момент заявителят не е изготвил инвестиционния си проект и правото на строеж, е необходимо да му бъде дадено предварително съгласие за учредяване на необходимото му право на строеж с цел да подготви своя инвестиционен проект.
Съгласно чл.25, ал.3, т.1 и ал.5 от ЗСПЗЗ може да се даде предварително съгласие за промяна на предназначението на описаните общински имоти, което да бъде взето с мнозинство от 2/3 от общия брой на съветниците.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Инвеститор търси предварително съгласие за строеж на фотоволтаична централа в землището на Черганово

  1. Това е до тъй наречения Чергански водопад. Красива, за съжаление и запусната местност с нерегламентирани сметища. Добро почистване и стопанисване и стига фотоволтаици.

Comments are closed.