Информация за организирането и провеждането на националните конкурси „Малките нашенци” и Присмехулници” 2014г

Ds olil

Приключи срокът за получаване на творби за XVІІ – тия Национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци“, включен в календара на МОН за извънучилищни дейности, както и на литературни творби за конкурса за детска хумористична литературна творба „Присмехулници“. Конкурсите се провеждат по време на емблематичните за община Казанлък Чудомирови празници и са посветени на творчеството и живота на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Организатори на конкурсите са Министерството на образованието, Националния дворец на децата, Община Казанлък, Фондация „Чудомир“ и Общински детски комплекс „Св.Ив. Рилски“ гр.Казанлък. Съорганизатор – Военен клуб гр.Казанлък.

За „Малките нашенци“ бяха получени 1422 рисунки и приложни творби от 93 институции от 34 населени места от цялата страна – 35 училища и детски градини, 50 извънучилищни педагогически институции – ЦРД, ДК, ОДК, читалища, частни школи, както и от 8 международни детски заведения .
На 12 март 2014г в ОДК – Казанлък се проведе журиране на творбите от жури в състав: Румен Рачев – председател, и членове – Иван Гайдаров и Денница Танева. Спазвайки критериите за идея , настроение и талантлива реализация на въображението и на веселите моменти от детството и юношеството, те присъдиха 103 награди, от които 30 специални и 73 класирани на І,ІІ и ІІІ място по възрастови групи и категории. Специалните награди са: на Фондация „Чудомир за Дарина Илиева на 12г. от СОУ „Бачо Киро“ гр.Летница; на Община Казанлък за Румина Трифонова – 12г. от СОУ „Вичо Грънчаров гр.Горна Оряховица и Деница Господинова – 13г. от школа „Живопис“ към ОДК – Казанлък; на журито за Дария Петкова – 7г. от Школа „Арт-линия“ гр.Казанлък и Екатерина Стоянова – 8г. от ШИИ към ОДК-Търговище; Специална награда за плакат: Велислав Великов – 12г. от ШИИ към ДК-Сливен. Бяха присъдени още и две специални награди на МОН, две специални награди на РИО – Стара Загора, 6 награди на Национален дворец на децата – София, 15 награди на синдиката на българските учители –Казанлък , 7 награди на ОДК – Казанлък, награда на в-к „Искра“, награда на в-к „Долина“, награда на в-к „Седмица“. За първа година бе дадена награда за оригинална идея – тя е за Галина Дзанева – 16г. от ШИИ „Живопис“ към ОДК-Казанлък. За радост на организаторите тази година конкурсът се разшири с активно международно участие на 6 изявени школи от Толиати,Русия, както и от български училища от Испания и Словакия.
За „Присмехулници“ бяха получени 142 литературни творби от 89 индивидуални участника от 17 населени места. Жури с председател Кристалина Вълчева – журналист и гл.редактор на в-к „Искра“ журира получените творби на 12.03.2014г. и присъди 23 награди на младите писатели, измежду които Специална награда на фондация „Чудомир“ за Елица Ганева – 11г. от 51 СОУ „Ел.Багряна“ гр.София, Специална награда на Община Казанлък за Гергана Костадинова– 12г. от ОУ „Кулата“ гр.Казанлък и Специална награда на журито за Христо Богданов– 9г. от с.Овощник.
В двата конкурса взеха участие деца и младежи от 20 административно – териториални области от цялата страна, което е доказателство за високото ниво на провеждане на мероприятията. Големият интересът към конкурсите и многото участници в тях са ги утвърдили като едни от най-престижните в страната , което доказва, че Казанлък се е наложил като културен център на България .
„Малките нашенци“ и „Присмехулници“ съхраняват духа на големия майстор на писалката и четката – Чудомир, като същевременно дават възможност да се изяви и усъвършенства талантът на неговите наследници – бъдещото поколение .

Благодарение на любезното съдействие и финансовата подкрепа от община Казанлък чрез Фондация „Чудомир“ и тази година успяхме да организираме тези детски инициативи и да зарадваме 130 от младите таланти на страната. Всички наградени ще получат специална грамота със снимка на творбата си, медал, диплянка с отпечатаните наградени творби, книжка с отличените литературни творби, както и предметни награди. Освен община Казанлък, финансова помощ ни оказаха още и Завод за пружини гр.Крън, които осигуриха медалите за наградените деца, СБУ – Казанлък, Ротари клуб – Казанлък, в-к „Искра“, в-к „Долина, в-к „Седмица“,които присъдиха специални награди на малките художници.
Откриването на изложбата и награждаването на отличените участници ще се осъществи на 27 март 2014г във Военен клуб – Казанлък от 16.00ч.
Очакваме ви!

Георги Хпистов Тотев – 11г.,от ОДК, награда на в-к Долина

_Христов_Тотев_-_11г_от_ОДК-награда_на__в-к_Долина.jpg

Михаела Колева Сярова – 12 г- то ПМГ“Н.Обрешков“ – награда в-к Искра

_Колева_Сярова_-_12г._от_ПМГ_Н.Обрешков_-награда_на_в-к_Искра.jpgСтефани Христова Чернева – 12г. от ОУ Чудомир, награда на в-к СедмицаСтефани Христова Чернева - 12г. от  ОУ Чудомир  - награда на в-к Седмица

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram