Има опасност от измиране на рибата в язовира – Видео

Ds olil

За това алармираха специалисти от рибовъдна ферма, рибари и от Централната рибоопазваща организация. Според последната официална справка, полезният обем на водата в язовира е малко над 13% и продължава да се източва.

Температурата на водата в язовира е достигнала 27 градуса. Това и липсата на кислород са причината за започналото измиране на рибата. Заради рибата в язовира пристигат буквално хора от цяла България, които идват тук, за да уловят трофейни екземпляри. От 4 до 6 тона годишно е зарибителният материал, който се пуска в язовира всяка година през последните четири години. Язовирът е станал известен с това, че тук наистина има добри екземпляри, които обаче сега са заплашени.

При лоши прогнози без дъждове и продължаващо топло време е възможно да има масов замор на рибата, което означава буквално десетки тонове риба да измре. Това ще се превърне в екологична катастрофа споделят експерти.

Над половината от около 20 тона есетрова риба за застрашени. Рибите се гледат в развъдно стопанство в язовира през последните повече от 10 години.

За да не се стигне до подобна ситуация, санитарният минимум на язовира трябва да се поддържа до нива около 30% от полезния му обем.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram