Изобразяват известни казанлъчани и символите на града върху монети и банкноти – Видео и Снимки

Ds olil

Заместник-председателят на местното нумизматично дружество Георги Стоянов представи любопитни факти за историята на нумизматиката в Казанлъшкия край при участието си в 35-ите Краеведски четения.

За пръв път за нумизматика в Казанлъшкия край се споменава през 1929 г. Първото датиране на монетите в нашия музей дължим на Никола Мушмов, който разчита за тази дейност на учителя Божинов, посочи Георги Стоянов. През 1937 г. следва ново датиране на монетите, направено от проф. Тодор Герасимов, като той разпределя във витрините на казанлъшкия музей 753 монети, оценени за над 83 хил. лв.

А къде присъства Казанлък в паричните знаци през годините?

Ликът на най-популярния казанлъчанин, отпечатан върху хартия цели 31 милион пъти, е този на художника Иван Милев, изобразен върху петте български лева. Позната на нумизматите е и банкнотата от 10 лева с образа на розоберачката от 1890 г. Паметникът на Шипка, един от най-разпознаваемите символи на региона ни, е изобразен върху вече изтеглени от обращание банкноти от 1 лев. от 60-те и 70-те години на 20 век. Гербът на Казанлък е върху 50-те стотинки от 2005 г. По подобен начин изглежда и юбилейна монета, на стойност 1 евро, отсечена по повод приемането ни в ЕС.

Бронзовата глава на Севт III и Златната маска на Терес са сред редките монети, които също свързваме с историята на Казанлъшкия край. Малко познат за казанлъчани факт е, че образът на именития ни съгражданин акад. Дечко Узунов също е бил изсечен на медна монета. Тя е с номинал 2 лева и е от 2009 г., когато са били отбелязани 110 г. от рождението на художника.

Върху монети, с които са търгували в миналото, присъстват и исторически събития, като битката при Шипка по време Руско-турската Освободителна война и Бузлуджанските събития, бележещи учредяването на БСДП.

Валута в обращение са имали и арсеналските работници, като част от монетите се пазят в Музея на дружеството. Братя Стайнови, създателите на най-старото индустриално предприятие в града, също са секли свои жетони, с които работниците им са пазарували.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *