Изложба „Археология на душата“ представя Галерия „Ателието“

От 22 октомври до 22 ноември 2024 Ви каним на една изложба, която може да разгледате на две локации – в Археокомплекс „Долината на тракийските царе“ и Информационния център на Хелвеция, Грифони и Шушманец, който се намира в непосредствена близост до Археокомплекса.

Изложбата представя визията на казанлъшкия художник Росен Дончев за археологията на душата. АРХЕОЛОГИЯ НА ДУШАТА е проект на галерия „Ателието“ и Исторически Музей „Искра“, който изследва рефлексиите на един художник, работещ в Долината на траките.

АРХЕОЛОГИЯ НА ДУШАТА

Дали контрастът между огнено червената охра и дълбокото синьо, или вярата в прераждането на душата, превръщат сакралното пространство на тракийската гробница в необятна вселена. Вселена, изпълнена с космическа музика и с космическо мълчание. Понякога и ние успяваме да чуем тази музика или това мълчание. Тогава и нашите души започват тихо да пеят…

Огромно предизвикателство за един съвременен художник е да чуе дори един тон от тази музика, да докосне дори една от тайните на древните майстори. Да усети МИСТЕРИИТЕ и ВЯРАТА им, закодирани в най – дълбокото на нашата човешка същност.

АРХЕОЛОГИЯ НА ДУШАТА е проект на галерия „Ателието“ и Исторически Музей „Искра“, който изследва рефлексиите на един художник, работещ в Долината на траките. Проектът АРХЕОЛОГИЯ НА ДУШАТА е насочен изцяло и само към субективните възприятия и художествени реализации на автора, извикани от хилядолетните артефакти и доказателства за човечност. В този смисъл, проектът няма претенции за научност или пълна изчерпателност.

Но като се замислим, нима душата не е онзи небесен свързвател, който прави здрава спойката между пигментите и таланта, между Вярата и Времето. Между сенките от миналото и нашите сънища, между Образите и Словото. И не е ли точно човешката душа, онази истинска същност, която единствено може да превъзмогне смъртта и забравата…..

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *