Издигат паметник на загиналите във войните от Ясеново

Ds olil

По предложение на Христо Ангелов, председател на Инициативен комитет, паметник в чест на загиналите герои в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война ще бъде издигнат в село Ясеново. За събиране на средства ще бъде открита дарителска сметка. Предложението се гледа на сесията на местните парламентаристи.

За установяване на имената на загиналите герои от Ясеново са направени справки в Държавен военноисторически архив гр. Велико Търново, Държавен архив гр. Стара Загора, архивен списък, съхраняван в НЧ „Алеко Константинов 1919“ с. Ясеново, НПМ „Шипка-Бузлуджа“, като е изготвен списък с имената на 57 души, подофицери и войници от с. Ясеново.

От комитета настояват паметникът да се разположи в съществуващото уширение на тротоарното пространство, източно от УПИ II-209, кв. 29 по плана на с. Ясеново/северно от сградата на кметството/. Композицията се състои от мемориална стена с височина 2,50 м., изпълнена от бетон и облицована с плочи от гранит, и пластична скулптура. Тя пък ще се изработи от масивни гранитни елементи, монтирани върху постамент.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram