Изготвен е проект за ремонт и реставрация на къщата на Димитър Чорбаджийски- Чудомир 

Ds olil

След установени течове в основите на къщата, която е и национален паметник на културата, се налага да се направи влагоизолация и възстановяване на външната мазилка. 100-годишната сграда има наложителна нужда от ремонт, заради нанесените поражения от атмосферните условия през годините. 

За финансиране на ремонтните дейности ще се кандидатства в Министерство на културата. Предстоящият ремонт е съгласуван с Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) . Сградата, в която са живяли Димитър Чорбаджийски-Чудомир и жена му Мара, е проектирана в началото на 1925 г, а строителството е завършено през 1926 год. Къщата-музей „Чудомир“ разказва за живота и делото на писателя с най-много псевдоними -над 20. 

 Също като произведенията на Чудомир, постоянната експозиция на музея е интересна, смешна и анимирана. Особен интерес за посетителите представляват творбите на един от най-автентичните творци на България през ХХ век- „Нашенци“ – 1945г. и „Клюкарката“ – 1959г, също така и посмъртната му маска.

Пресцентър Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram