Великденският пост започва с Месни Заговезни, които са винаги в неделя – осем седмици преди Великден. Това е и последният ден, в който може да се яде месо преди началото на Великденските пости. Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост, който е най-продължителния и важен постен период в годината. Той припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово. Основната цел на поста е каляване на волята, посочва отец Теодор от православния храм “Успение на Пресвета Богородица”.
Отец Теодор коментира още, че не може постът да бъде поставен за цел, той е средство за достигане на съвършенство, постът е помощ за душата.
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram