Иван Янев, журналист: 35 къщи горяха в село Воден, а 15 от тях изгоряха напълно

Ds olil


Очевидец на събитията в едно от най-засегнатите от огъня места – село Воден, беше Иван Янев, журналист от БНТ и БГНЕС. В „На фокус“ снощи той коментира организацията на властите, първите кадри на евакуиращи се хора и системата BG-ALERT.

35 къщи горяха в село Воден, а 15 от тях изгоряха напълно. „Аз отидох, защото пожарът беше от 3 дни. Приключвайки пожара в Стара Загора, попитах колегите къде да отида. Те казаха, че има огнища в цялата страна. Отидох в Странджа – Сакар, защото там винаги пожарите са с огромни размери и сериозни щети. Познавам района там и знам колко е пожароопасен и винаги пожарите са с огромни размери и сериозни щети“, каза Янев.

Той разказа, че токът е спрял час след пожара, както и покритието на мобилните оператори. Хората са имали сигнал на телефоните си през това време. „Говорих със специалист. Мобилното устройство и да няма SIM-карта, и да е на самолетен режим, BG-ALERT ще се активира и ще получиш съобщението“, увери Янев.

Според него предварително направени просеки по организация на местната власт, щяха да бъдат от полза. „Областният управител, каза, че няма опасност половин час преди пожара да влезе в селото. Вътрешният министър говори неща, които хората искаха да чуят, а не това, което искахме да ги питаме“, допълни журналистът.

В близост до пожара се намира газов хъб „Странджа“. „Периметърът на пожара стигна до газовия хъб и в сряда, когато отидох, и в четвъртък втори път беше стигнал. Можеше да стане по-голяма беда. Хеликоптерът работеше там“, каза още Янев./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram