Зрелостници на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ участваха в работна среща за бъдещето на Паметника на Бузлуджа

Ds olil

На 22.10.2024 г. в сградата на Община Казанлък се проведе среща по Програма за междурегионално сътрудничество „URBACT IV“, проект „AR.C.H.ETHICS – Архитектура, гражданство, история и етика“ за формиране на дисонантно наследство в европейските градове. На нея присъстваха и четирима ученици от XII в клас, профил „Хуманитарни науки“ на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Весела Петкова, Румяна Гешева, Владимир Занков и Искрен Димитров, а ръководител на групата беше г-н Денислав Тодоров, директор на учебното заведение.

Целта на срещата бе участниците да се запознаят с местните проблеми и предизвикателства, и да дадат своите виждания и предложения за бъдещото развитие на дом-паметника на връх „Бузлуджа“.

Мероприятието започна в конферентната зала на Община Казанлък с приветствие от г-жа Аксения Тилева – заместник-кмет „Стратегически планове и проекти“, която презентира темата „Бъдещето на монумент Бузлуджа. Символ на дисонантното наследство“.

Експертно мнение по въпроса дадоха Георги Палахутев – управител на туристическа фирма, работеща само с чужденци, Антония Славова – управител на казанлъшка туристическа фирма и Румяна Грозева – служител от агенция за регионално развитие – Стара Загора.

Директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов подробно разказа както за историята на дом-паметникът, така и за битките на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и други любопитни факти за историко-географското място.

Втората част от събитието беше свързана с посещението на „Бузлуджа“, неговото разглеждане, анализ на сегашното му състояние и генериране на предложения за неговата реставрация.

Учениците бяха разделени на 5 работни групи, които имаха 1 час на разположение, за да дадат идеи, обсъждайки ги с техните ментори.

Финалният етап от събитието приключи с представяне на идеите на петте групи и тяхното обсъждане с г-жа Тилева и присъстващите в залата на общината. Учениците на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ бяха говорители на 3 от петте работни групи като защитиха достойно концепциите за бъдещото развитие на паметника и неговите околности.

Г-жа Тилева поздрави всички за съместната им работа през деня, като изрази възхищението си от генерираните идеи, отчитайки факта, че в младежта е бъдещето на град Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *