За витамините и противоотровата в БСП . Или за ловът на вещици, статуквото и .. още нещо

Ds olil

Няма лов на вещици, няма реванш, никой не се готви да маха никого. Старозагорската областна организация има вътрешни проблеми и те трябва да бъдат решени.Протестите на улицата ясно доказаха , че хората искат откритост, диалог, честност и отвореност. Това, което става е оздравителен процес.
Така новоизбраният председател на Областния съвет на БСП в Стара Загора Васил Самарски коментира, че „никоя партия няма шанс, ако стои капсулована и не се променя“.
Той определи взетите снощи на Областния съвет на БСП решения като тежки и изненадващи за всички, както и нарушаващи много сериозни интереси, но подчерта, че няма друг избор, тъй като „очевидно обществото ще помете всички“.
Той каза също, че тази промяна вероятно ще продължи в партията. Според новоизбрания председател на Областния съвет на БСП, „случилото се снощи в Съвета в Стара Загора не може да се третира като проблеми между Станишев и Първанов и хората им по места, а като проблем в обновяването на БСП“. Самарски подчерта, че ситуацията в държавата и в партията вече е различна, че трябват нови хора и да е нужно да се освободим от натрапеното отношение, че има определени личности на определени позиции, от определени финансови кръгове.
На въпрос дали депутатът Атанас Пъдев, предложил освобождаването на от поста председател на Областния съвет на БСП на Трифон Митев, не е говорител на по-големи интереси и партийни функционери, Самарски бе категоричен, че няма такова нещо. Истината е, че се налага подобряване на комуникацията и диалога на всички нива в партията, в това число и в Областния съвет на БСП, а това става и с промяна на хората. Нормално е в такава ситуация да се появата нови лица, каза той и като допълни, че Трифон Митев остава като член на Областния съвет на БСП.
Самарски коментира и хард позицията на общинският лидер на БСП в Казанлък Атанас Минчев, който след снощното решение на областния съвет на БСП оповести тежкото си решение: Минчев напуска ръководния пост в казанлъшката партийна организация и обмисля напускане на Общинския съвет на БСП в Казанлък. По думите на Самарски, „ това е личен избор. Нищо лошо не мога да кажа за Александър Минчев. Очевидно той лично осъзнава, че трябва да даде път на друг човек, защото ситуацията вече е друга, различна и трябва да се освободим като общество и БСП като партия от натрапеното отношение за определени натрапени личности, представители на определи кръгове“.
За Дарик самият Минчев заяви, че е „огорчен и омерзен от случилото се снощи“, както и че бламирането на практика на Трифон Митев снощи е било без каквито и да е аргументи и по – много грозен начин. Нямало е обсъждане на изборни резултати, анализи и друга дискусия. Красимир Янков от НС на БСП не е съобщил никакви доводи за освобождаването на Трифон Митев.
Мотивът „нарушена комуникация“ самият Минчев не приема. По думите му, „Васил Самарски, новият областен председател на БСП може да е много оправен, но не става за лице на БСП“.
Такива игри, каквито снощи се изиграха, не мога да приема, заяви още Минчев.
Утре вечер от 8 часа на извънреден пленум на Общинския съвет на БСП в Казанлък Минчев официално ще депозира оставката си. На пленума утре ще се избере и временен лидер на БСП Казанлък, ще се определи дата за общинската извънредна конференция, която да излъчи легитимен водач.
Освободеният снощи от председател на Областния съвет на БСП в Стара Загора Трифон Митев заяви, че е огорчен, но не и изненадан от предложението на народния представител Атанас Пъдев, макар че мотиви по същество е нямало, а само гласове в тази посока. Той призна за проблем в комуникацията на всички нива в БСП и заяви, че „медалът има две страни“.
Митев не скри и приятната си изненада от факта, че от „рано тази сутрин му се обаждали много хора с различни предложения и подкрепа“.

Деляна Бобева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram