Започна пожароопасният сезон

Началото на пожароопасния сезон бе обявено от Министерството на земеделието.

Държавните горски и ловни стопанства трябва да организират и поддържат денонощни дежурства с цел опазване на горските територии от пожари при спазване на утвърдената от министъра Схема за оповестяване на горските пожари.

С оглед покачване на температурите през последните дни, в комбинация с жътвената кампания, може да се създадат условия за възникване на пожари в стърнища и в други земеделски площи, откъдето огънят лесно може да се разпространи и в горските територии.

 

Съгласно статистиката на Изпълнителна агенция по горите от началото на годината до момента са възникнали 119 горски пожари и са засегнати 8767 дка горски територии. Значителна част от горските пожари са причинени от небрежност при боравене с огън на открито или от запалвания в земеделски територии, след което огънят се е прехвърлил в горите.

През изминалото денонощие звената за ПБЗН са реагирали на 128 сигнала за произшествия. Ликвидирани са общо 59 пожара. С преки материални щети са 19 от тях. Без нанесени материални щети – 40. Организирани са 61 аварийно-спасителни дейности, помощни операции и дежурства.

 

 

Министерство на земеделието и храните призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън сред природата, в т. ч. и в земеделски земи.

 

При забелязване на пламък и дим в гората и прилежащите територии сигнализирайте на спешния телефон 112!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram