Започна подаването на документи за първия етап на приема след 7-ми клас

Ds olil

От днес до 21 юни ще се подават документи за първия етап на приема в гимназиите след 7-и клас. Започна подаването на документи и в Казанлък. То се изършва в ОУ „Мати Болгария“ от 8 часа до 18 часа. Документите, които трябва да се представят от кандидатите са:
Заявление за участие в класиране с подредени от ученика желания за училище, профил и специалност (заявлението е по образец и се получава от комисията по прием на документи). Заявлението се попълва внимателно и четливо, като подреждането се извършва от най-желаните възможности низходящо към по-малко желаните. Попълването на заявлението се извършва в присъствието на родител или настойник;
Оригинал и копие на удостоверението за завършен VІІ клас;
Служебна бележка с оценките от положените приемни изпити (за кандидатите от други области и копие);
Копие на медицинско свидетелство, издадено от лекуващия лекар на ученика – изисква се само за кандидатите, посочили в заявлението си, специалност в професионални гимназии.
Оригинал и копие на документ, издаден от МОМН, удостоверяващ, че ученикът е класиран на първо, второ или трето място на националния кръг на олимпиадата по български език и литература и на олимпиадата по математика.
Оригинал и копие на служебна бележка, издадена от МОМН въз основа на извлечение от протокол, подписан от националната комисия, която удостоверява, че ученикът е включен в окончателния състав на националния отбор, определен за участие в международна олимпиада по съответния учебен предмет.
След сверяване, оригиналите се връщат. Класирането ще бъде обявено на 26 юни. Записването на учениците след първи етап на класиране е от 27 юни до 1 юли. Важно е да се знае, че при участие във второ класиране не се губи мястото, където ученикът вече е приет. Във втори етап на класиране участват учениците, които не са приети или са приети по второ или следващо желание, но не са се записали и са подали заявление за участие във втори етап. Заявлението се подава в училището, в което са класирани, като желанията не се пренареждат. Кандидатът може да се класира на по-предно свое желание или на мястото от първия етап на класирането. За неуспелите да се класират, както и за неудовлетворените от втория етап на класирането и не записали се ученици, съществува възможност за участие в трети етап на класирането. За целта учениците подават ново заявление, в което желанията може да се променят и пренаредят (само за останалите свободни места след втори етап на класирането), но не запазват мястото си от по-преден етап от класирането. След записване на приетите ученици на трети етап на класиране за останалите свободни места следва етап на попълване на незаетите места по приемащи училища в срок до 26.07.2013 г. Необходимата информация се получава от директорите на приемащите училища

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram