Започва подготовката на 111-тия Празник на розата

Ds olil

На 15 юли се състоя първата от поредицата срещи, посветени на Празниците в Долината на розите и тракийските царе ‘2013. Срещата, проведена по инициатива на кмета община Казанлък Галина Стоянова, бе с директори и представители на всички общински културни институти, организации, читалища, Клуба на културните дейци и др., които участваха в организацията на празника. Отчет за провеждането, постигнатите резултати и отзвука в България и по света за емблематичния за Казанлък Празник на розата, който през 2013 г. навърши 110 години, представи началник-отдел „Култура и туризъм“ Сребра Касева.
Идеята на срещата бе да се запознаят хората и институциите, имащи принос в организацията на празника, с основните акценти в него, с финансирането му, което изцяло е осъществено с дарения от спонсори, без средства от общинския бюджет, да се обсъдят отделните събития и тяхното място в празничния календар, да се откроят тези, които дават облика на тържествата, да се направят предложения за следващия, 111-и, Празник на розата.
До 30 юли 2013 г. ще се приемат предложения за включване на събития в следващото издание на празника през 2014 г., като целта е през месец октомври празничната програма да е изцяло готова.
На срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с празничните инициативи, търсенето на нови възможности, обогатяване на традиционните събития, техническата организация. Обсъдени бяха и датите на празника през следващата година. Съгласно Наредба N27 на Общински съвет-Казанлък, кулминационните дни на Празника на розата, когато се чества и Празникът на Казанлък, са първите петък, събота и неделя на месец юни. Такива дни през 2014 г. са 6, 7 и 8 юни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram