Започва международният фолклорен фестивал за Празника на розата

Традиционният ежегоден Фестивал на розата е съпроводен от Международен фолклорен фестивал, който се организира от Община Казанлък. Той се провежда в рамките на три последователни дни /петък, събота, неделя/ и има за цел да стимулира интереса и любовта на поколенията към народното творчество. Това е  един прекрасен повод да се срещнем с приятели, да им разкажем за омайната роза и за безценното розово масло, да им покажем красивите български народни ритми, но и да научим повече за техните традиции и обичаи, за техните празници и фолклор.

Международният фолклорен фестивал е престижно събитие с дългогодишна история, на което през годините са участвали групи от всички краища на Европа и света. След кратко прекъсване, през 2013 година провеждането на фестивала бе възобновено от Кмета на Община Казанлък – г-жа Галина Стоянова.

За пръв път преди официалното откриване в зала „Иван Милев“ е предвидена опознавателна среща на съставите с представители от Община Казанлък като организатор.

По време на предстоящия Празник в дните от 31.05 до 02.06 богати програми на фолклорните групи от побратимените на Казанлък градове – Дзинан /Китай /, Джунаг – гу/Корея/, Дидимотика /Гърция/, Кочани/РСМ/. За пръв път тази година ще гостуват фолклористи от Лай Чау /Виетнам/. Съвсем скоро през януари Кмета г-жа Стоянова по време на визитата си във Виетнам подписа Меморандум за сътрудничество. Виетнамците ще представят  изпълнения с инструмента Пи Кео /вид тромпет/.

По време на традиционните фестивали, одухотворения звук на тромпета демонстрира радостта, че общността е заедно. Фолклорната група от Джунаг – гу ще представи  традиционни корейски народни песни, както и изпълнения на традиционния духов инструмент „Даегуем“. Фолклорен ансамбъл „Лупчо Сантов от Кочани ще изпълни  песни и танци, символ на народността от този край. Китайската фолклорна група ще престави изпълнения на народните инструменти – цимбал, ерху, шън, както и персонажи от характерните оперни изкуства.Културно – фолклорната асоциация „ТО КАСТРО“ от Гърция има за цел популяризира традициите на местната общност по света.

От българска страна в първата вечер ще се представи Ансамбъла за народни песни и танци „Искра“ с главен художествен ръководител Почетния гражданин на Казанлък за 2022 г. Цветан Цочев. АНТП „Искра“ е носител на званието „Представителен“ на ЦИОФФ за България към ЮНЕСКО.Танцовият ансамбъл е представил България в Европарламента в Брюксел. Те ще представят „Тракийска сюита“ и „Шопско настроение“.

На 01.02 фолклорната вечер ще открие Представителен младежки фолклорен танцов състав „Арсенал“ с художествен ръководител и хореограф Ваня Минчева.В репертоара на състава са включени танци от всички етнографски области на България. През май т.г. по време на участието си в Седмия национален фолклорен фестивал „Люлякова ръченица“ в Ловеч взеха първа награда във втора възрастова група.

На откритата сцена след празничното шествие ще се изявят танцовите формации от НЧ „Жар – 2002“ , които преди това ще дефилират с фолклорни костюми на побратимените градове. За доброто настроение в неделя ще се погрижат и клуб „Тракийци“ с художествен ръководител Валентин Ангелов, както и клуб „Янина“ към НЧ „Братство – 1869“ с. Енина.  

За поредната години с логистичната подкрепа на гостуващите състави е ангажиран екипа на ОБ „Искра“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram