Започват ремонти за Дневен център за възрастни хора с увреждания в Казанлък

Ds olil

През втората половина на месец март започват ремонтните дейности на приземния етаж в сградата на Дневния център за деца с увреждания в Казанлък. Те ще приключат до края на октомври тази година, след което се очаква от 2014 година да стартира социалната услуга Дневен център за възрастви хора с увреждания, ако разбира се получи финансиране от държавата, една дългогодишна мечта и необходимост, споделя директорът на ДЦДУ Веска Мараджиева. Капацитетът на новия Дневен център ще бъде между 15 и 20 места, като това на този етап би удовлетворило търсенето на услугата от хора с увреждания над 18 години.
Новият дневен център ще осъществява идентичен комплекс от социални услуги на ДЦДУ, които се предоставят към момента, като тук ще бъде застъпена в по-голяма степен трудотерапията – усвояване на различни битови умения за самостоятелно справяне с живота като готвене, гладене и
други. За финансовото обезпечаване на самата социална услуга, която трябва да бъде държавна делегирана дейност, Община Казанлък ще търси възможности и за финансиране по европейски проекти. Първите обитатели на Дневния център за възрастни хора с увреждания ще бъдат младежи,
досега обучавани в Дневния център за деца с увреждания, навършили пълнолетие . На практика тази категория хора, нуждаещи се от помощ и рехабилитация, до момента са без възможност за каквато и да е реализация, освен връщане в семейството , след няколкото години , прекарани в Дневния център за деца с увреждания.
Реновирането на базата ще се реализира по проект на стойност над 130 хил. лв. Проектът е спечелен от Фондация „Сийдър“ и е към Американското посолство в България. Това е вторият проект на Фондация „ Сийдър“ , спечелен пред Американско посолство. Първият се реализира в Кюстендил и е за развитие на човешките ресурси и обучение на персонала за работа с деца с увреждания. Проектът там е на стойност 168 хиляди долара.

Сл. Гайдарова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram