Коледните заговезни или заговелки се нарича деня преди Коледните пости – 14 ноември. Той се смята и за последният ден, в който може да се блажи – т.е яде месо, яйца, млечни продукти.
40-дневни са Рождественските пости. Те започват от полунощ и ще завършат на 24 декември – Бъдни вечер.По българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с боб. Лъжицата, с която стопанката е сипвала от
блажното ядене, скрива и не пипа чак до Коледа, когато пак се хапва блажно. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и червено вино. Изключение от Коледните пости се прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, които могат да консумират мляко и млечни продукти.На 14 ноември, църквата почита и Св.апостол Филип – един от дванадесетте апостола. Имен ден празнуват Филип, Филипа, Фильо и Филка, Минка и Минчо.
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram