От днес започват Великденските пости (понеделникът след Сирни Заговезни), които ще продължат общо седем седмици до 16 април, когато ще посрещнем Възкресението Христово – Великден.
40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. По тази причина се смята, че чрез лишение от блажна храна човек пречиства тялото и душата си.
Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не трябва да се приемат никакви месни и млечни продукти, олио и алкохол..
През първата седмица се спазва строг пост. От понеделник до събота могат да се консумират само растителни продукти без олио и вино.
През втората седмица строгият пост е само в сряда и петък. В събота и неделя са разрешени олиото и виното.
Третата седмица се нарича “Кръстопоклонна” и от понеделник до петък задължително се спазва строг пост, като отново в събота и неделя олиото и виното са разрешени.
Четвъртата и петата седмица се спазва хранителен режим като от седмица две.
Шестата седмица също се следва като втората, но на празника “Връбница” в събота е разрешено консумирането на риба, хайвер или други безгръбначни животни.
Последната седмица се нарича “Страстна седмица” и е най-строга. Хранителният режим от понеделник до събота включва строг пост, а на Разпети петък не се консумира никаква храна, нито дори вода и напитки, ако здравето ни го позволява.
Строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки.
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram