От днес започват Великденските пости. Те продължават седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 28 април.
Великденските пости започват частично на Месни заговезни. От следващия ден, който е понеделник, от менюто се изключват месото и месните продукти. Една седмица по-късно, на Сирни заговезни се заговява за последно с яйца, мляко и млечни продукти. И от понеделник започва същинското постене.
През първата седмица, от понеделник до събота включително, се спазва строг пост – растителна храна без олио и вино. В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.
През втората седмица в сряда и петък е строг пост. В събота и неделя е позволено олио и вино. На Благовещение се разрешава и риба.
В третата седмица, наречена Кръстопоклонна, от понеделник до петък включително е строг пост, събота и неделя – олио и вино.
По време на четвъртата, петата и шестата седмица се спазват постите, както през втората – в сряда и петък е строг пост, а в събота и неделя – олио и вино. В съботата на шестата седмица, Връбница, може да се яде риба, хайвер или други безгръбначни животни.
И през Страстната седмица, от понеделник до събота включително, постът е строг. Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.
40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Затова се смята, че лишавайки се от блажна храна човек пречиства тялото и душата си. Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram