Великденските пости продължават седем седмици, приключвайки ден преди Великден, който тази година се пада на 19 април.
Великденските пости започват частично на Месни Заговезни. От следващия ден от менюто се изключат месото и месните продукти. Седмица по-късно, на Сирни Заговезни, се заговява за последно с яйца, мляко и млечни продукти и от понеделник започва същинското постене.
40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. По тази причина се смята, че чрез лишение от блажна храна човек пречиства тялото и душата си.
Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не трябва да се приемат никакви месни и млечни продукти, олио и алкохол.
Строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки.
Шестата неделя (Цветница или Връбница) е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха.
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram