Зам.-министър Маринов: Готвим подобаващо честване на Феликс Вожелѝ

Ds olil

Догодина се навършват 120 години от успешната мисия на френския инженер Феликс Вожелѝ, който създаде от 1905 г. до 1911 г гора, като залеси 12 000 декара в горското стопанство на Казанлък. Това припомни кметът на Община Казанлък Галина Стоянова днес по време на церемонията в Община Казанлък по подписването на споразумението по проекта FIRE-RES за превенция на горските пожари. Тя съобщи, че ще бъде подготвено честване на видния лесовъд.

Зам.-министърът на земеделието д-р инж. Мирослав Маринов (на снимката), също присъствал на церемонията в Община Казанлък днес, сподели, че има няколко идеи за подобаващо отбелязване на годишнината, като една от тях е единственият в България Музей на залесяването в Шипка да влезе в туристическите маршрути, за да разберат повече хора за изключително важното дело и принос на Вожелѝ.

В музея се намират фотоапаратът и фотографските плаки на Феликс Луи-Мари Вожели, неговите книги, свързани с овладяване на пороищата и залесяване, имножество автентични документи и вещи като шинел на горски стражар и дървени инструменти, използвани при залесяването.

През 1905 г. в Казанлък е открито първото у нас Бюро по укрепване на пороищата и залесяването. За началник на бюрото е назначен французинът Феликс Вожели, с помощници Жан Кристиян Ягершмид и Йордан Митрев.

Пристигането на Феликс Вожелѝ в Казанлък е по настояване на тогавашният министър на земеделието Никола Генадиев, който лобирал българското правителство да командирова лесовъда тук.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram