Жънат слънчогледа в Казанлъшко

Ds olil

По-голямата част от масивите засети с маслодаен слънчоглед в Казанлъшко вече са ожънати. От засетите общо 14 156 дка са прибрани 9 640 дка. Според междинните данни на Общинската земеделска служба средният добив за региона е 75 кг/дка.

Заради тазгодишните ниски добиви експерти прогнозират, че има голяма вероятност цената на слънчогледа да се повиши през следващите месеци, което ще доведе до скок и на растителните масла. Изкупната кампания започна с начална цена от 900 – 920 лева за тон. Средната цена на едро на слънчогледовото олио към края на август в страната достигна 2.81 лв за литър, като според анализът на земеделското министерство цената е с 4,2% по-висока спрямо тази отпреди един месец.

Започнала е и жътвата на шарения слънчоглед в региона, като вече са ожънати 2 670 дка от общо засяти 7 526 дка. 71 кг/дка е средният добив от шарения слънчоглед, отчетен към момента.

Предстои прибирането на реколтата от царевица, при която като цяло прогнозите са да е с 40 процента по-ниска заради сушата. Данните се очакват с тревога и от производителите на месо и мляко, защото тя е една от основните съставки на фуражите за животни.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram