„Есенната дъга на изкуствата” в Читалище „Искра”

Ds olil

Вокална група „Севтополис“ – най-аплодираната в „Дунавски спомени“

Вокална група „Севтополис“ при Читалище „Искра“ получи най-много и горещи аплодисменти във Фестивала на старата градска песен в Силистра “Дунавски спомени“. Песните, които стигнаха вълнуващо до сърцата на зрителите край Дунава: „Свърнах стадо, пиле Радо“, „Далеч отиде“, „Вечер горят светлините“ и „Отвори ми, навън е студено“, заразиха с небивал ритъм, настроение и патриотично чувство. Фестивалната сцена домакинства гласове на старите градски песни от Силистра, Горна Оряховица, Търговище, Бяла, Обзор и др. Фестивалът, който е ежегоден и се провежда по повод празника на крайдунавския град – 14–ти септември, е част от тържествената програма „Дни на моя град“. По традиция песенният форум започна с дефиле от Паметника на песента до река Дунав, който е единствен по рода си в страната. Там през 1910 г. се е провел първият Събор на хоровете от крайдунавските градове.

Невероятно зумба парти събра деца и млади хора

Възпитаниците на Школата по спортни танци към Читалище „Искра“, заедно със своите ръководители Антония Каярова и Николай Тенев, първи разгорещиха емоциите към добилия популярност фитнес танц – зумба. Чаровните танцьори завладяха желанието на посетителите за демонстрация в ретро бар „Градини“ още по време на първата музикална композиция, когато загряваха.

Презентирането на една от най-новите формации Зумба фитнес е част от изданието „Есенните дни на изкуствата“ в Читалище „Искра – 1860″, което стартира на 12 –ти септември. Целта на изданието е представяне на читалищната дейност и стартиране на приема за възпитаници в новия творчески сезон. В презентационните танци шестима от включилите се младежи и девойки, получиха ваучер за новата формация.

Зумба фитнес стана актуален танц в последните десет години на ХХ век. Създаден е от колумбийския хореограф Алберто Перез. Зумба включва танци, аеробика и фитнес. Хореографията на зумбата съчетава движения от хип-хоп, самба, салса, меренге, мамбо, бойни изкуства и кючек. Заедно с това се изпълняват клекове и удари.

Детско утро

Детската театрална школа при Читалище „Искра“ поднесе на своята публика представлението „Сватбата на Червенушко“. Спектакълът, във формата детско утро, се състоя на 15-ти септември. Режисьорът Мая Стоянова, художествен ръководител на читалищната школа, представя една весела приказна история в стихове от класика на българската литература Елин Пелин. С пъстротата на националните носии, много музика, народни хора и ръченица, представлението цели и взаимодействие с училищната програма по български език и литература. 14 момичета и момчета от казанлъшките училища пренасят умело ведрия си смях и жизнелюбието в птичата общност, създадена от автора. Представлението бе поставено в края на м. май от Мая Стоянова като годишна продукция на Детската театрална школа.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram