Един златени два бронзови медала за казанлъшки физици в Букурещ

С един златен и два бронзови медала от Международното състезание по физика в Букурещ се завърнаха тримата казанлъчани, част от шестчленния отбор на България , възпитаниците на ПМГ „Н. Обрешков“ Катерина Найденова, Йордан Йорданов и Иван Порязов. Останалите трима участници в българския отбор са от елитни софийски училища. Състезанието се проведе в края на февруари и началото на март. Това е най-престижното регионално състезание по физика, в което участват отбори от Румъния, Унгария, Молдова, България, Казахстан и Китай. Предвид високото ниво на участниците, то е отлична подготовка на най-добрите млади физици за предстоящата Международна олимпиада по физика.
Както самите млади физици твърдят една голяма част от постигнатото е благодарение на всичко научено в годините в Школата по физика на Теодосий Теодосиев.
Златният медал от състезанието в Букурещ е осми медал за Катерина и втори златен. В ранните години , когато тя е ученичка в ПМГ „Н. Обрешков“ нейна стихия е математиката, където също жъне успехи. В този смисъл съвсем неслучайна е наградата за нея на списание „Математика“ по повод последния и успех – годишен абонамент за списанието. Това бе съобщено по време на пресконференция от зам. директора на казанлъшката гимназия Христо Лесов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram