Единайсетокласници на СУ „Екзарх Антим I“ с открит урок по проект „Иновативното обучение – мост към бъдещето“

Ds olil

Учениците от 11 В клас, Профил „Софтуерни и хардуерни науки“ на СУ „Екзарх Антим I“, участваха в серия от уроци по проект „Иновативното обучение – мост към бъдещето“ по програма Еразъм+ , съфинансиран от ЕС „Как да използваме добавената реалност за самостоятелна подготовка“.

На 14 май учениците работиха с Гугъл обектив, намираха информация в интернет за различни предмети около тях и направиха превод от малко познати езики, като японски и виетнамски. Разгледаха виртуално чрез Google Arts любими музеи и картини. Запознаха се с възможностите на сайта Blippar за създаване на добавена реалност. Голям интерес събуди и Merge Cube, чрез който може да се разгледат различни 3D модели от и явления от биология, география, физика и други предмети.

„Говорещ робот – помощник в разделното събиране на отпадъци“ е крайният резултат от труда на учениците, съчетание на знанията им по информационни технологии, физика и информатика.

Първоначално те изработиха на Inkscape модели за контейнери за разделно събиране на отпадъци и на робота. След това написаха интересен текст за робота, като произнасянето на текста генерираха онлайн чрез изкуствен интелект.

Носещата част на робота изработиха от Lego. На финала с помощта на Scratch и Макеу Макеу създадоха управлението на робота.

Ментори на работата на учениците бяха Валя Гърбачева, Ивелина Делииванова и Донка Тошева.

На 16 май учители и ученици демонстрираха резултата от своята дейност на специален открит урок.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram