Д-р Панова: Ние сме за деинституционализация на децата

Ds olil

От няколко години в общественото пространство в България се дискутират проблеми, свързани с извеждането на деца с увреждания от специализираните домове, в които се полагат грижи за тях. Един от тези домове, които са подложени на обществения натиск и непрекъснати проверки е Домът за медико- социални грижи в Бузовград. Според директорът на Дома д-р Ивелина Панова, специалистите, които реално се грижат за тези деца и знаят техните потребности , са игнорирани от цялостната политика на деинституционализация, неглижирани са като специалисти и обществото е доста объркано в този смисъл, имайки предвид, че непрекъснато се говори как тези домове ще бъдат затворени. Д-р Панова е огорчена, че никой не обяснява на на хората, че целият този процес на деинституционализация няма да стене така просто, всичко това изисква време. Дори в богати страни като Англия този процес трае 30 години и дори в момента в тази страна има още близо 5 хиляди деца, които са си настанени в тези институции, една информация ревниво пазена там, коментира още директорът на Дома в Бузовград. Никой в нашето общество не говори за това, че колкото деца извеждаме, толкова и приемаме през последните 2-3 години нищо не се е променило, независимо от огромния натиск и независимо от това , че се прави оценка на едни и същи деца, които с години не се променят, за което се плащат хонорари на хора, които не са в системата и изискват информация от нас“, споделя притесненията си д-р Панова. В резултат на всичко това в обществото , според нея се формира един образ на работещите в системата, като на полупрестъпници, които не се грижат за децата, не ги хранят, не ги лекуват и затова те умират.

Домът в Бузовград е подложен на непрекъснати проверки от най-разни институции- „ няма седмица, в която да няма проверка. Всички идват крайно наострени и си отиват крайно приятно изненадани“, разказва д-р Панова. Такъв е и случаят с предпоследната проверка в институцията от Български хелзинкски комитет.

Д-р Панова работи в Дома в Бузаовград от 18 години, в които нещата непрекъснато се променят към добро и в полза на децата, работи се както по условията, в които се отглеждат децата, така и в посока на множество проекти, които извеждат децата в обществото. За съжаление, обаче, този дом има лоша слава в региона,а и в страната.

„За съжаление никой от всичките екипи , които разработват проблемите на деинституционализацията, не са потърсили специалистите от Дома в Бузовград за нищо. А самите ние сме за деинституционализация”, категорична е д-р Панова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram