Долината на тракийските царе в ТОП 10 на „Чудесата на България“ малко преди финала на кампанията

Ds olil

Долината на тракийските царе като предложение от онлайн референдума за „Чудесата на България“ на 2013г. се смъкна на 9-та позиция във временната класация на допитването, което продължава на сайта bgchudesa.com до края на месеца.
Вторият финален тур от битката за най-значимо археологическо откритие започна с началото на октомври. За „Чудесата на България“ се състезават 20 уникални находки, сред които и Долината на тракийските царе. Стартът на гласуването беше дадено от Димитровград. Именно там е открит неолитният човек, който спечели първия етап от състезанието, а в момента отстъпва минимално пред друго уникално българско откритие – Цари Мали град край Белчин. Долината на тракийските царе е с подкрепа от гласувалите досега ( 0.12%) на 9-то място във временното подреждане.
В първия тур състезанието беше доста оспорвано. Стигна се до балотаж, защото разликата между неолитния човек от Кар дере и златото на гетите от Омуртаговата могила беше само 96 гласа. В чест на сребърния медалист „Стандарт“ планира следващата дискусия за чудесата на България да бъде в
Исперих. Краят на гласуването в първия тур приключи точно на 16 септември. Във вота за най-значимо откритие се включиха 107 000 българи.
Бронзовият медал остана за най-стария град в Европа Провадия – Солницата, които получи 20 448 гласа. Всеки, който иска да гласува в онлайн референдума, може все още да го направи на www.bgchudesa.com до края на октомври, когато е финалът на кампанията. Най-значимото откритие ще бъде обявено на церемония в началото на ноември.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram