Доброволци на МЦР „Взаимопомощ” от Казанлък участваха в международен обмен

Ds olil

Шестима доброволци на МЦР „Взаимопомощ“ от цяла България взеха участие в поредния младежки обмен по програма Младежта в действие на ЕК, който се проведе в Италия в дните от 8 до 19 септември. В обмена участваха представители на 5 страни от ЕС, като домакини бяха 5 младежи от Болоня и Южна Италия, шведска неправителствена организация, която има опит с такива проекти и имаха за цел да привлекат и другите нации по тази дейност.
Целта на проекта бе да разпространи идеята „ Прави добро, с добро ще ти се отплатят, тъй като в днешно време все повече хора по цял свят се нуждаят от някого, който да им подаде ръка“. Връщане към стария принцип-когато не е имало пари, а хората са плащали чрез свои изделия и труд, с тази разлика, че в този проект представителите на държавите учиха другите на това, което те умеят.Една от задачите по време на обмена, с която трябваше да се справят доброволците бе да направят работилници и в рамките на 3 часа всеки ден да бъдат показвани особености на бита е културата на всяка една от държавите. „Италия ни научи как да правим паста, Унгария ни показваше как се играят техните фолклорни танци, Швеция ни научи на много интересни игри-както за малки, така и за големи. Ние, българите, научихме нашите приятели как се прави домашно кисело мляко и баница, както и как се играе българско право хоро. Заниманията, които имахме, целяха да социализират всички участници и да знаем, че ние всички сме една група. Беше доста интересно, когато си говорехме всеки чуваше по някоя позната дума в езика си, която принадлежеше на друг език и тълкувахме кое какво означава и
стигнахме до извода, че колкото и да е отдалечена дадена страна от друга, ние всички имаме много общо.“ Това разказа Елена Димитрова, лидер на българската група и един от координаторите на Взаимопомощ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram