Днес, 30.07.2024г. – Живата памет на Вис виталис

Ds olil

1993 – По случай 102 години от основаването на общинската организация на БСП в Казанлък с жители на общината се срещна Жан Виденов. В концертната част на срещата участие взеха актьорите Надя Топалова и Георги Джубрилов.

1993 – В интервю за радио „Вис виталис“ актрисата Виолета Гиндева разказа за бруталното й освобождаване – нейното и на още 11 актьори, от Народния театър по политически причини.

2001 – 6995 деца до 7-годишна възраст от Казанлък и региона бяха имунизирани с полиомиелитна ваксина в рамките на втория етап от Националната кампания „Полио плюс“.

2002 – Лицензираните млекосъбирателни пунктове на територията на община Казанлък към този момент бяха 19. В областта те бяха 125.

2002 – Гражданското сдружение „За друга България“ организира ежедневни протести на пл. „Севтополис“ срещу унищожаването на ракетите СС-23.

2003 – Пленумът на общинската организация на социалистите определи измежду петима кандидати своя кандидат за кмет на община Казанлък – Стефан Дамянов.

2004 – Община Казанлък и Сдружението с нестопанска цел „Морски клуб Севт Трети“ бяха домакини на първия кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт.

2008 – С постановката си „Лизистрата“ Театър “Любомир Кабакчиев” спечели четирите възможни награди, които се присъждат на международния фестивал “Стоби” в македонския град Велес: Гран при за цялостно представяне, награда за главна женска роля на актрисата Петя Янкова, главна мъжка роля на Атанас Чопов – актьор и директор на казанлъшкия театър, и награда за режисура на Вадим Данцигер.

2009 – На специална тържествена сесия бяха връчени отличията на Петър Константинов и Даниела Тодорова. Петър Константинов беше удостоен със званието Почетен гражданин на град Казанлък. Даниела Тодорова беше удостоена с Вписване в почетната книга на Казанлък.

2010 – С мотив несправяне с работата дисциплинарно бе уволнен началникът на Регионалния инспекторат по образование в Стара Загора Любомир Любенов. На негово място бе назначен Стефан Чергев – старши експерт в инспектората. Любенов бе началник на РИО от 6 март 2002 година. От 1 юли 2004 бе назначен като държавен служител след спечелен конкурс.

2011 – За откриването на предизборния клуб на Васил Самарски, кандидат за кмет на Казанлък, пристигнаха председателят на БСП Сергей Станишев и кандидатът за президент Ивайло Калфин. „Самарски е човекът, от когото се нуждае Казанлък, новата енергия за това градът да се развива“, заяви Станишев. Самарски обяви пред казанлъчани, че основният му приоритет като кмет ще бъде инфраструктурата: „Зная как да се финансира и изпълни асфалтирането на Казанлък“. Сергей Станишев му направи символичен подарък  – амортисьор за кола, пожелавайки му да асфалтира града и да постави амортисьора на своя автомобил, като минимум един мандат не го сменя. Станишев и Калфин бяха първите, които поставиха конкретни поръчения в клуба на Васил Самарски. През цялата кампания поръчания му поставиха и стотици казанлъчани.

2013 – „Ако не започнем процедура за продажба на имотите в Равда, след две години ще продаваме земя за сеене на картофи“. Така  председателят на Общинския съвет Николай Златанов коментира необходимостта от спешната продажба на близо 9-декаровите имоти на Казанлък в община Несебър.

2013 – Капитанката на „Казанлък Волей“ Ася Динова и Светла Ангелова станаха новите балкански шампионки по плажен волейбол за жени. Двете българки спечелиха убедително финала на Балканите в Македония и триумфираха със златните медали.

2014 – Нюансът на синьото, превърнал се в запазена марка на бижутерската верига „Тифани’с“, избра за доминантен на партито си бизнесменът и меценат Илиян Дончев. Популярен с изискания си вкус и тънък афинитет към изобразителното изкуство, Дончев заложи на цвета тифани, най-актуален в момента за декорация на стилни тържества. По случай 60-я си рожден ден основателят на Ротари клуб в Казанлък приемаше поздравления във възрожденската къща, принадлежала някога на казанлъшкия първенец, търговецът Хаджи Алиолу.

2014 – Новият офис на Районната здравноосигурителна каса в Казанлък от този ден вече се помещаваше в сградата на „ДКЦ -Поликлиника“. Преместването бе съобразено с желанието на гражданите, предимно хора със сериозни здравословни проблеми, за да бъдат максимално улеснени.

2015 – Инициативен комитет с председател арх. Доротея Христова издигна независимата кандидатура на началника на „Инвестбанк“ в Града на розите Стефан Манчоров за кмет на община Казанлък. „Нужен ни е кмет на общината, който да осъществява реален диалог с гражданите, партиите трябва да са моторът и партньорът в местната власт, заедно с можещите хора”, мотивира номинацията арх. Доротея Христова.

2015 – Тихомир Турлаков, обявен за ученик на Випуск,2015 на казанлъъшкото СОУ „Екзарх Антим I“, бе приет в най-стария германски университет „Рупрехт-Карлс“ или Хайделбергски университет – най-добрият в Германия, 9-ти в Европа, в Топ 10 по право на Стария континент.

2016 – Отиде си авторът на казанлъшкия химн – На 82 години, след тежко боледуване, почина Кънчо Стоянов, общественик, краевед, писател, поет, историк, журналист.

2018 – Изтърван кон връхлетя на автомобил и причини щети по купето. Сцената се разигра край язовир Копринка, на паркинга до популярно заведение. Собственикът на колата подал сигнал на спешния телефон 112, но докато дойде полиция, се появили собствениците на избягалото животно и го прибрали от мястото на произшествие то. Разрази се свада.

2019 – На казанлъчани остава бившият детски лагер в Равда, според решение на Административния съд в Стара Загора от 18 юли т.г. Съдилището на практика спря община Казанлък да продаде имота на първа линия край морето. Харизването на терена от 5 и половина дка за 88 евро на кв.м е стопирано засега, тъй като решението може да се обжалва. За незаконосъбразното решение на казанлъшкия общински съвет за продажбата алармираха БСП в Казанлък. Социалистите сезираха областния управител още през април. Сега съдът потвърждава незаконосъобразността.

2020 – Чешма и площад на името на митрополит Калиник откриха в родния му град Мъглиж.

2020 – Повече от два часа Проходът на Републиката остана затворен, вчера. Протестиращите от Казанлък и Стара Загора, които се събраха заедно на автошествие се отправиха към Гурково, където затвориха прохода. Той бе блокиран на две места. Първото, разклона към с. Димовци, и другата блокада бе до бензиностанцията на Гурково.

2021 – Горя смесена гора югоизточно от павелбанското село Виден. Огънят все бе трудно локализиран заради силният вятър, който се изви в района. Бедствието бушуваше далеч от селото. В близост имаше вили. Нямаше опасност за хората. Според представители на пожарната огънят е тръгнал от паднала мълния в района. Тежка верижна техника пристигна, за да могат да се направят просеки в гората. Служители от Павел баня, Казанлък и Мъглиж участваха в гасенето. Цялостна помощ им оказа и кметът на Павел баня Иса Бесоолу.

2023 – Задържаха сочения за извършител на жестокото нападение над младо момиче в Стара Загора, което бе рязано с макетно ножче. 26-годишният Георги Николаев е бил арестуван рано сутринта. Адвокатът на обвиняемия заяви, че клиентът му не е отправял заплахи към семейството на 18-годишното момиче. Той категорично отричал да е извършвал престъплението от самото начало.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram