Днес, 28.06.2024г. – Живата памет на Вис виталис

Ds olil

1997 – Заради множеството кражби на животни, имущество и селскостопанска продукция, в с. Розово, със съответните заповеди и съгласувания, бе сформирана група за въоръжена охрана на селото и неговото землище.

1997 – Гълъбина Михайлова не прекрати гладната си стачка, въпреки че бе удовлетворено искането за провеждане на дискусия по проблемите на културата в града, която се състоя в този ден. Без конкретни мотиви тя поиска оставката на председателя на НЧ „Искра“ Васил Самарски. В подкрепа на истината за читалище „Искра“ до момента бяха събрани над 2500 подписа на граждани.

1997 – В отговор на писмото с искания на треньора Петър Рахманлиев кметът на Казанлък Иван Гороломов направи план-сметка за разходите и приходите на спортните клубове: приходи – 181 хиляди /стари/ лева, разходи – 1млн. и 534 хиляди стари/ лева.

1998 – 2200 жители на община Казанлък бяха подкрепили до тази дата подписката за неназначаването на кметовете на малките населени места.

1998 – Официалната статистика на Детската педагогическа стая сочеше, че децата, системно дишащи лепило, са 24 – предимно от ромски произход, а 4 бяха пристрастени към лекарствени средства. Зависим наркоман в Казанлък районният психиатър д-р Кръстинов не беше срещал.

1998 – Само за два дни на територията на РДВР – Стара Загора бяха регистрирани: 1 опит за убийство, 1 самообесване, 1 блудство, 2 побоя, 1 грабеж и 10 кражби на имущество. В дома на 34-годишния Георги Косев от Казанлък бяха разкрити рами, цеви, ударници и патрони за пистолет „Макаров“. Разкрити бяха още 7 престъпления.

2001 – От името на фондация „Ценности“ Антонина Стоянова връчи на кмета на община Казанлък Стефан Дервишев награда за цялостно представяне в Салона на изкуствата, 2001 в НДК – София.

2002 – Над 1000 граждани се подписаха в подписка, инициирана от Гражданско сдружение „За друга България“ –  Казанлък, срещу взривяването на ракетите СС-23 под мотото „Господа управляващи, не насочвайте ракетите срещу собствения си народ!“.

2003 – Мартин Грашев, състезател от колоездачен клуб „Лястовица“ – Казанлък, стана шампион в Държавното първенство, провело се във Видин.

2004 – Експерти от Тримбус институт – Холандия бяха на посещение в Казанлък по повод пилотната програма „Превенция от наркотични вещества в училищата“, по който работеше ПМГ „Н. Обрешков“.

2004 – В този ден бе открита втора приемна за граждани „Опазване на обществения ред“. На въпросите на казанлъчани отговаряха кметът Стефан Дамянов, началникът на РПУ-Казанлък подп. Дамян Дамянов, началникът на Охранителната полиция майор Красимир Кънев и говорителят на РДВР – Стара Загора Йонка Георгиева.

2007 – Броят на общинските жилища в Казанлък към момента бе 96 къщи и 115 апартамента. Общинският съвет избра комисия с председател адвокат Христо Марков, която да упражни контрол за законосъобразността при настаняването под наем и да изготви концепция за развитие на общинския жилищен фонд.

2007 – 40 души, представители на Общинския съвет, на общинската администрация, на младежкия парламент в града и специалисти от различни области се включиха в подготовката на общинската програма, по идея на председателя на ОбС Васил Самарски, „Живот и реализация на младите хора в община Казанлък“. Поръчано бе мащабно социологическо проучване за това – как младите хора виждат своето бъдеще в Казанлък и региона.

2008 – Мъжката певческа фолклорна група „Нашенци“ от Крън спечели две първи награди на конкурса „Еврофолк“. За първи път през последните две години бе връчена и награда за ръководител на фолклорна формация – неин носител стана Теменужка Люцканова, ръководител на „Нашенци“.

2010 – Казанлъшката организация на БСП официално подписа договор за сътрудничество със структурата на партия „Справедлива Русия“ в побратимения руски град Толияти. Неин лидер бе председателят на Горната камара на руската Дума Сергей Миронов. „Двете формации имат сходни ценности и идеи“, каза на среща с журналисти председателят на БСП в Казанлък Иван Гороломов.

2010 – „Радост на брега” и „Приказка за теб” бяха двата театрални фестивала, съответно в Бургас и Варна, които донесоха множество награди на децата от ТШ „Талантчета-калпазанчета” към читалището в с. Енина с ръководител Аня Дерменджиева. Те ги посветиха на 120-годишнината от рождението на Чудомир и 140 години от първото театрално представление, играно  в селото.

Росица Иванова, ученичка в ОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Казанлък, бе отличена с първа награда в Третото издание на МДЮФ на изкуствата „Радост на брега” и с наградата на община Бургас и на Дом „Петя Дубарова“. Жан Пискюлев бе с втора награда. С първа награда бе и 6-годишната Тея Бонева. С втора награда от Варненския театрален фестивал „Приказка за теб” бе Мария Бонева, която се занимаваше с театър от 4-годишна.

2011 – В 4-я кръг на силния турнир „Надеждите на света“, проведен на Златни пясъци, с 92-ма участници, при 8-годишните казанлъчанинът Цветан Стоянов от „Бургас 64” стана едноличен лидер с 4 точки от 4 партии.

2011 – Изложба с непоказвани дотогава експонати – накити от Казанлъшко от периода на Средновековието и Възраждането от фонда на ИМ „Искра”, бе подредена в една от залите на музея. Тази и 5 други изложби на уникати от фонда на казанлъшкия музей бяха посветени на 110-тата  годишнина от основаването му.

2011 – Със специален ритуал земеделската кооперация „Единство“ в с. Кънчево с председател Георги Захариев откри жътвената кампания. Кооперацията в Кънчево е създадена през 1956 г. Тя разполагаше с над 4200 декара земя, които се засяваха с пшеница, ечемик, ръж, третикале, овес, слънчоглед, грах. В община Казанлък към момента работеха ефективно едва 6 земеделски кооперации. С най-много обработваема земя сред тях бе  кооперацията в Енина – със 17 хиляди декара.

2011 – Закрит бе творческият сезон на НЧ ”Братство” в с. Енина. Равносметката: участие в над 10 международни и национални конкурси и фестивали, завоювани 15 призови отличия от децата с ръководител Аня Дерменджиева, също носител на две награди за педагогически успехи.

2012 – Председателят на ОбС Николай Златанов изненада с огромен букет цветя най-дългогодишната служителка в администрацията на Общинския съвет Христина Куцарова – 20 години. Куцарова е живата история на местния законодателен орган, 6 месеца след пенсионирането си тя остана на работа, за да обучи млади кадри в помощ на ОбС. 

2013 – Златен медал и три бронзови медала спечелиха възпитаниците на ЛК „Цв. Христова” от държавното първенство за юноши-старша възраст, което се проведе в Правец. Златен медал в конкуренция с 13 участнички от сектора за хвърляне на копие извоюва Станислава Василева, която бе без конкуренция в своята възрастова група няколко поредни години.

2013 –  Главен инспектор Иван Чолаков стана директор на ОДМВР – Стара Загора, като смени на поста старши комисар Алекси Алексиев. От 2009 г. до 2011 г. Чолаков бе началник на РУ „Полиция“ – Казанлък.

2013  – Вечер на Полша представиха на казанлъчани доброволци от Полша, които работеха по проект „Екологично развитие-3” на МЦР „Взаимопомощ”. Те разказаха интересни моменти от историята на родината си от възникването й през 966 г. до наши дни, за бита, нравите, празниците, кухнята, личностите на славянската държава.

2014 – Родственици на Чудомир, събрали се от цяла България и от чужбина, поздравиха за 65-ата му годишнина ръководителя на ЛХМ „Чудомир“ в Казанлък Пеньо Терзиев, който беше рожденик на 4 юни. Те му благодариха, че за 20-те години, през които оглавява музея, е успял да ги обедини. В България от Прага пристигна Величка Търъчкова, по професия физик – тя и нейният баща бяха спасили и запазили дневниците на Чудомир. Среща в Казанлък си дадоха Гергана Гечева и Лилия Димитрова – сестри, дъщери на Георги Чорбаджийски, брат на Чудомир. Сред роднините бе и Дончо Дончев, бивш посланик в Китай.

2016 – Фотографии на Петър Бояджиев, събрани в изложбата „АrchiteXtura“, ще бъдат показани в родния му град Казанлък. Експозицията беше открита от 17:30 часа в Музея на фотографията и ще може да бъде разгледана до 12 юли. Петър Бояджиев е възпитаник на Художествената академия в София. Работи години наред в областта на графиката, илюстрацията и дизайна, носител е на престижни международни награди, като в последните двадесетина години живее и твори в Канада.

2016 -22-годишната казанлъчанка Ива Ангелова е сред 16-тте красавици, които ще се борят за титлите на „Мис Национален Отбор“. Останалите момичета са от Разград, Габрово, Плевен, София, Дряново, Пловдив, Варна, Сливница, Луковит, Враца, Русе и Стара Загора. Те стигнаха до финала и ще си оспорват трите отличия – „Футбол“, „Баскетбол“ и „Волейбол“.

2016 –  В изложбата  „Оставени да светят” Катя Христова представя повече от 40 свои живописни платна, всяко едно запомнящо се с живописната си образност, с чистотата на изведената идея, с точността на заглавието на всяка картина, което би могло да бъде само това и никое друго. В платната личи свободата на въображението, свободата при живописването и усетът към чисто извеждане на посланието –да бъде запазена всяка една светлина от детството, носталгично и меланхолно, образите, придружаващи човека в пътя на растежа му да продължат да огряват света със собствената си светлина.

2018 – Социалистите от Казанлък не приемат поведението  на народния представител от 27 МИР Спас Панчев и го определят като недопустимо. „Действията му са пореден опит за създаване на напрежение  сред симпатизантите на левицата, недоверие към нея и провокационна представа за парламентарни „взаимодействия”, се казва в Позиция на ръководството на  БСП-Казанлък.

2019 – Емблематична къща – паметник на културата, където се е помещавала печатницата на Георги Кирков в Казанлък бе „окована“ от метални ограждения от местната изпълнителна власт. Причината – имотът се руши. 

2022 – „Ние, младите възрожденци от Основно училище“Христо Ботев“- Енина, заедно със своите ръководители, с огромна неприятна изненада и възмущение научихме за варварското посегателство върху бюст-паметника на енинеца архимандрит Онуфрий Хилендарски – основател на нашето двувековно училище, най-рановъзникналото възрожденско училище в Старозагорски район. Той бе поставен и осветен по повод 200-годишния юбилей на същото, като парите за него бяха събрани чрез широка и продължителна дарителска кампания, предимно сред енинската общественост, в това число сред енинските ученици – някогашни и настоящи. Той стана много подходящо място за поклонение и за провеждане на училищни чествания една от най-впечатляващите енински забележителности“. Това написаха от Клуб „Млади възрожденци“ в Енина по повод кражбата на бронзовия бюст на архимандрит Онуфрий Хилендарски.

2023 – Черен щъркел се разхожда край язовир Копринка. Красивата и защитена птица е уловил в кадрите си Диян Ненов от Павел баня. Той е фотограф, а слабостта му са пернатите, които упорито „преследва“ с фотоапарата си.

2023 – Проф. Николай Овчаров представи в мултимедийната зала на Исторически музей „Искра“ уникална дигитална възстановка на средновековния Крън, предшественик на Казанлък. На базата на езикови обяснения става ясно, че името на града има връзката със средновековния Крън, обяснява професорът.  Николай Овчаров твърди, че има доказателства за съществуването на средновековен замък от 14 в., върху който днес се издига църквата „Свети Пророк Илия“ в квартал „Кулата“. Именно тази част от историята на родния край показва дигиталната възстановка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram