Днес, 25.07.2024г. – Живата памет на Вис виталис

Ds olil

2000 – Сашо Стоянов, народен представител от СДС, председател на парламентарната комисия по култура и медии, разясни в ефира на „Вис виталис“ същността на Закона за радио и телевизия. Той претендираше за формиране на фонд „Радио и телевизия“ – с цел събиране на такси. На въпроса: „Каква политическа година ще бъде 2001-ва?“,  Стоянов отговори: „По-добра. Хората ще усетят реформите по джоба си“.

2001 – В Стара Загора бе открит Деветият фестивал на ромската култура, в който за пръв път имаше казанлъшко участие – с 25-минутна програма под заглавие „Веселият табор“ се представи сборна формация „Азтиния“.

2002 – Близо 20 партии и организации в региона бяха подкрепили до тази дата декларацията на Гражданския и инициативен комитет „За друга България“ срещу унищожаването на ракетите СС-23 в с. Змеево. В Стара Загора се състоя голям протестен митинг.

2002 – 12 души от Казанлък – съкратени от армията и пенсионирани полицаи, започнаха работа по Националната програма за опазване на реколтата.

2002 – Общинският съвет утвърди кметските заплати от 1 юли: на казанлъшкия кмет – 780 лв., на кметовете на населените места – от 239 до 488 лв.

2002 – На 51 г. в този ден почина Станчо Габаров, директор на „М+С Хидравлик“, бившето „Бончо Шанов“.

2005 – На подготовка в Казанлък бе мъжкият национален отбор по волейбол с треньор Мартин Стоев. Българската федерация по волейбол оборудва тренировъчната зала  „Арсенал“ с нова модерна картонена настилка.

2005 – С трето място в отборното класиране в третия кръг на планинския шампионат за купа „Осогово“,2005 се завърнаха от Кюстендил пилотите на АСК „Ефко рейсинг“. Евгени Семерджиев стана първи в група Х 1  до 1400 кубика с автомобил „Мазда 323″. Второто място в група Х 2  спечели Мирослав Йотов с „Тойота Корола“. Автомобилът на Стефан Панчугов претърпя повреда преди началото на старта и не успя да запише участие в шампионата.

2005 – Радослав Чанлиев бе новият балкански шампион в колоезденето на шосе в последния старт от Балканското първенство по колоездене на шосе. Неговото време бе 2 часа, 53 минути и 40 секунди.

2006 – Общинската епизоотична комисия с председател зам.-кметът д-р Емин Чука взе решение на територията на община Казанлък, чрез заповед на кмета, да бъдат предупредени стопаните на птици за забраните при отглеждане  им. Кметовете на населените места и органите на РПУ и РВМС бяха упълномощени да упражняват контрол и при необходимост да санкционират нарушителите.

2006 – Въоръжени обраха през нощта бензиностанцията край автогарата в Казанлък. Сигналът бе получен чрез задействан паник-бутон в бензиностанцията. Дежурният на смяна бе нападнат от три неизвестни лица с маски на главите, които отнеха 400 лв. и мобилен телефон.

2007 – Към 13.00 ч. възникна пожар в района на гара Дъбово. Поради много силния поривист вятър пожарът се разви бързо в посока юг. На място бяха изпратени 3 противопожарни автомобила на РС ПБЗН – Казанлък и една тежка верижна машина на „Мини Марица Изток” ЕАД. Пожарът бе причинен от скъсани проводници на електропреносната мрежа.

2007 – Бушуващият с огромна сила от предния ден пожар в местността „Каракос“ край Казанлък бе овладян рано сутринта, съобщи главен инспектор Анчо Шишков, началник на казанлъшката противопожарна служба. На мястото имаше два екипа на пожарната, които довършваха тлеещите огнища. Изгорели бяха 25 декара борова гора.

2007 – В помощ на гасителните екипи южно от стената на яз. „Копринка“ пристигна хеликоптер К-32, собственост на софийска фирма с 10-годишен опит в пожарогасителни операции. Хеликоптерът бе с вместимост 3 куб. м. и зареждаше вода от язовира по способа “висене”. „До момента нямаме информация, която да води до съмнения за умишлено предизвикване на пожарите в района на Казанлък”, съобщи началникът на РПУ – Казанлък, главен инспектор Дамян Дамянов. 

2007 – Управителят на Казанлъшката болница д-р Христо Христов продължи да ръководи лечебното заведение. На проведения конкурс д-р Христов бе единственият кандидат. Комисията оцени с 5,75 защитата на програмата му за развитие на МБАЛ за срок от 3 години.

2007 – С бронз в дисциплината скорост при девойките до 17 г. от провелия се в Полша четвърти кръг от турнира за Европейската купа по състезателно катерене се завърна състезателката на КЕС „Селт” Спасина Недялкова.

2008 – 30 студенти пристигнаха в Казанлък в този ден за обучение във връзка с проекта “Тракия – кръстопът на древни цивилизации”, спечелен от Исторически музей “Искра” и др. институции.

2009 – 39.2 градуса бе най-високата измерена в Казанлък температура през поредицата от горещи дни. “Това обаче не е температурен рекорд за Казанлък“, каза за новините на “Вис виталис“ ръководителят на метеорологичната обсерватория в Казанлък Соня Фералиева. – Най-високата температура тук е измерена на 24 юли 2007 г., тя бе 41.4 градуса”.

2011 – Близо 40 от най-силните юноши старша възраст от 10 клуба си поделиха медалите от Държавните финали на писта ”Сердика”. Сред 22-мата колобегачи на издръжливост по точки абсолютен шампион бе Александър Тенев от „Лястовица 1905” – Казанлък, който с актив от 42 точки взе златото в София.

2012 – Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българския отбор по математика и физика, представил страната ни на 53-ата Международна олимпиада по математика в Мар дел Плата, Аржентина, и 43-ата Международна олимпиада по физика в Талин, Естония. Възпитаниците на казанлъшката ПМГ „Н. Обрешков“ Йордан Йорданов и Катерина Найденова, спечелили сребърни медали, присъстваха на срещата.

2013 – Казанлъчанинът Дечко Овчаров спечели бронзов медал на диск в категория F42 на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания във френския град Лион. Овчаров постигна личен резултат за сезона от 40,95 метра.

2014 – 20 тома събрани съчинения на проф. Петър Константинов, излезли дни по-рано, получи Сливенската библиотека. Дарението бе от д-р Мариана Станева-Стоянова, съпруга на покойния писател, роден в Казанлък.

2015 – Евродепутатът Ангел Джамбазки пристигна в с. Горно Сахране за панихида по повод 112-ата годишнина от избухването на Илинденско-преображенското въстание, организирана от местната организация на ВМРО.

2015 – Представителният фолклорен танцов ансамбъл „Детелини“, Павел баня, отпътува за международен фестивал в Монтиняк, Франция. България бе единствената държава от Балканите, която бе избрана да участва в престижния фолклорен форум, а павелбанският ансамбъл представи страната ни.

2017 – Над 40 деца се включиха в двата конкурса, посветени на 180-годишнината от рождението на Левски, които организира ОБ „Искра“.  Проведените конкурси бяха за детска рисунка и литературна творба, като бе предоставена възможността за свободна творческа изява на  участниците.

2017 – Детският футболен тим на „Суинги Юнайтед“ (Малта) за поредна година гостува в Казанлък, по покана на местна школа. Малтийците бяха на едноседмичен подготвителен лагер по инициатива на футболната фамилия Филипови – Стоян Филипов (бившият футболист и настоящ треньор), синовете му Росен и Николай, които в продължение на години играха в Малта.

2019 – Липсващ знак обърква гости и транзитно преминаващи коли в централната част на Казанлък. За това ни информираха наши зрители, според които кръстовището на ул. „Орешака“ и ул. „Любомир Кабакчиев“ се нуждае от още указателни табели. Пътен знак указващ път с предимство (Б3) трябва да бъде монтиран непосредствено преди кръстовището с двете улици, тъй като много от идващите автомобили от кръговото до музея не са наясно дали се движат по път с предимство.

2020 – В 14:10 ч. в РУ – Казанлък бе получено съобщение, че в пропаст в посока хижа „Тъжа“, след „Кадемлийското пръскало“, в землището на с. Тъжа, общ. Павел баня, се намира обърнат лек автомобил. На място е установено, че джип „Сузуки“ е излязъл от очертанията на горски път и се е преобърнал в пропастта. При инцидента е загинал водачът на автомобила, мъж на 58-години

2021 – По наша информация, момчето е на около 18 години от Казанлък. Инцидентът стана в късния неделен следобед в района на популярната напоследък дървена къщичка на язовира. Екип водолази от Пловдив са извадили останките на момчето. Не е обявена точната причина довела до удавянето на младежа.

2022 – Режисьорът Димитър Коцев-Шошо постави спектакъла „Дуел“ (адаптиран сценарий по повестта на. А.П. Чехов). Актьорският състав е от хора, лишени от свобода в затвора в Стара Загора. На кастинга се явяват над 20 лишени от свобода, в пиесата участват половината от тях. Репетициите продължават няколко месеца, а премиерата е представена в Старозагорския затвор. Сценографията е на Стефан Чурчулиев.

2022 – След разразилата се буря на 24 срещу 25 юли, по сградата на кметството има сериозни поражения –  паднал къс бетон, счупено стъкло, избити и паднали улуци, надвиснали плочки. „Сградата подлежи на основен ремонт и се надявам, че в най-скоро време това ще започва да се случва“, разказва кметският наместник Мариана Георгиева. Тя изказва благодарност на отзовалите се за спешни ремонти строители, които адекватно и бързо са се справили в тази ситуация.

2023 – Пресс ТВ показа материал за семейство, осиновило щъркел. Всяка вечер на трапезата на семейство Венета и Милко Момчилови от павелбанското село Търничене има специално място за щъркела Чочко. Така е вече 5-6 години, откакто за първи път дългокракият красавец се престрашил да гостува в дома им, разказа за Пресс ТВ дъщерята на семейството Камелия Кънчева. Не само място, но и прибори се сервират за Чочко, уточни тя.

2023 – Непознати и малко познати лични вещи на Апостола Левски бяха показани пред публика в казанлъшкото село Енина. Те са притежание на казанлъчанина инж. Христо Христов, който е родственик на Христо Ботев и сродник на Васил Левски. Сред реликвите са Четвероевангелие, ползвано от Левски през монашеския му период, фишетник от участието му в легията на Раковски, монета – лозинка, ползвана по време на формирането на Вътрешната революционна организация и шивашка ножица от 1857 г., за която се твърди, че е ползвана при отрязването на косите от монаха Левски. Експонатите са попаднали в семейния архив на инж. Христов след подялба на родовото наследство. Предстои той да ги дари на подходящ музей. Светините бяха показани в енинското Народно читалище „Братство-1869“.

2023 – Почина една от знаковите личности на прехода Иво Хлебаров – бизнесмен, общественик и дарител. Огромна бе неговата подкрепа в годините за каузи и личности, помагаше и финансираше лечението на нуждаещи се. На него се дължи заслугата за превръщането на „Крънското ханче“ и „Синята река“ в предпочитани от казанлъчани и гостите на града места за отдих и почивка. Едно от последните му добри дела беше дарението, което направи в пандемията – празнична новогодишна вечеря за дежурните лекари и медицински персонал в петте Ковид отделения на общинската болница “Д-р Христо Стамболски”, както и за Спешния център в града. Жестът му бе признание за работата на медиците и тяхната всеотдайност в спасението и лечението на болните от коварния вирус.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram