Днес, 24.05.2024г. – Живата памет на Вис виталис

Ds olil

1993 – В този ден бе излъчено финалното издание на временната рубрика на радио „Вис виталис“ –  „Върви, народе възродени“. Всеки ден в продължение на седмица преди празника 24 май,  с участието на различни творци от община Казанлък, бяха излъчвани специални предавания от и за различни духовни области – литература, театър, музика и др.

1997 –Президентът Петър Стоянов връчи почетен знак „Неофит Рилски“ на 4-ма учители от Казанлък: Върбан Танев, Теодосий Теодосиев, Ганка Мъглижанова и Христо Лесов.

1998 – Председателят на НЧ „Искра“ Васил Самарски присъства на празничния коктейл в резиденция „Бояна“ по случай  24 май по покана на президента Петър Стоянов. На него бяха поканени изтъкнати представители на културата, творци, ръководители на изявени културни институти.

2000 – Известният учител от Казанлък Теодосий Теодосиев получи като награда от Народното събрание сума от 2000 лв. Наградени бяха още 7 културни и научни дейци от страната.

2000 – Своята 110-та годишнина отпразнува Основно училище „Хр. Ботев“ в с. Копринка.

2002 – Всички репортери на радио „Вис виталис“ се включиха директно в ефир с репортажи от училищата в общината, от площада в Казанлък, от шествието с участието на 370 пълни отличници, започнало от ул. „Хр. Ботев“, където заради недобрата организацията цареше неразбория.

2002 – За пета поредна година на яз. „Копринка“ бе организиран рокерски събор. Включиха се ок. 2500 души от цялата страна. Казанлъшкият рокерски клуб стана член на Националната мотоциклетна асоциация.

2003 – Училището в с. Габарево отпразнува своята 120-годишнина.

2004 – 77 изявени дейци на образованието, културата и изкуството в Казанлък бяха наградени по случай 24 май от кмета на Община Казанлък Стефан Дамянов.

2005 – За духовността на най-българския празник с богослова Ваклуш Толев разговаря в интервю Цветан Георгиев.

2012 – „Вис виталис“ отрази в репортаж честването на 130 години от основаването на училището в с. Ветрен, община Мъглиж. Първото училище в селото е открито през 1882 г. в сградата на църквата. Помещавало се е в 4 учебни стаи. Георги Ганев е бил главният учител на децата в първо отделение. Сградата, в която се помещава училището, е построена през 1923 г.

2012 – Инж. Рени Червенкова – директор на ПГ по река промишленост и туризъм, стана носител на специалната награда на СБУ „Учител на годината“, 2012 в категорията директори.

2012 – В този ден официално бе открита обновената сграда на ОУ „Георги Кирков” след изпълнени енергоспестяващи мерки по проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения в гр. Казанлък”, в рамките на който бяха изпълнени строително-ремонтни дейности на стойност 197 007 лв.

2016 – По повод 24 май със заповед на кмета на Казанлък Галина Стоянова са наградени 371 ученици от училищата в община Казанлък за постигнати високи успехи в сферата на науката, изкуството и спорта и 138 преподаватели от учебните и детски заведения за цялостен принос в утвърждаване на българските духовни ценности и изключителни заслуги в сферата на образованието. Грамотите бяха връчени лично от кмета Стоянова на директорите на учебни и детски заведения.

2018 – Мащабни проекти в Община Николаево ще бъдат изпълнени това лято, съобщи в интервю за PressTV кметът Косьо Косев. Средствата са предназначени за ремонт за основното училище в град Николаево и за подобряване на пътищата в региона. Общината е кандидатствала и с проект за подмяната на водопреносната мрежа в населените места.

2018 – Учители на 2018г. станаха  Албена Бошнакова, ДГ №9“Слънчице“, Събина Ангелова, СУ“Екзарх Антим I“ и Светлана Ненкова, Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“. Наградите връчи Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова. 9 казанлъшки преподаватели и един учител – доайен бяха отличени на официалната церемония по награждаване в първия конкурс „Учител на годината“, организиран от Община Казанлък.

2020 – Водач на VW Golf, катастрофира близо до кръговото на розариума. Колата идвала от „Кино България“ към кръговото. Не са ясни причините, колата да навлезе в насрещното движение, да премине през тротоара и да спре във витрина на рекламна агенция. Няма пострадали по време на инцидента, който стана в късния неделен следобяд. Предполага се, че причината за инцидента е несъобразена скорост.

2021 – Жители на казанлъшкото село излязоха с призив за помощ към двойката щъркели, която има и малки.  Те отправиха и призив за помощ в социалните мрежи: „Този щъркел днес се завърна в гнездото си със счупена човка!!!Нямам представа, как се е случило това. Само знам, че ако не направим нещо няма шанс за оцеляване!!!От няколко дни се излюпиха и малките, които също са обречени!!! Моля, всеки който може да помогне да го направи!!Подадохме сигнал и към Зелени Балкани. Силно се надявам да откликне някой компетентен .Гнездото се намира в с. Хаджидимитрово, общ. Казанлък“.

2021 – Уникална  изложба от автентични носии представи Трио „Калина“ и Антон Гудов. Тя можеше да се види до 6-ти юни в галерия “Иван Милев” (Инфоцентър), ул. Искра 4  Автентичните експонати са събирани дълго време. Изложбата бе посветена на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия.  В нея видяхме уникални експонати и старинни забраждания, плод на дългогодишни събирания и проучвания. „Тази изложба е много специална за нас, тъй като покрай колекционерството тръгнахме по следите на един много болезнен период в българската история. След Балканските войни огромни части от България остават извън пределите ѝ и българите, живеещи по тези земи, са принудени да напуснат родните си места и да бягат в търсене на спасение“, коментираха организаторите.

2021 – Казанлъшките рапъри „Забранен свят“ и Георги Бакалов-Геро посветиха новата си песен „И пишат още…“ на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Те избраха да направят премиера на видеоклипа към песента за празника в ПГЛПТ. Поводът е, че главни действащи лица в него са три ученички в 8 б клас в училището – близначките Иванина и Кристияна Иванови и Преслава Делииванова. Посланието, което двамата творци предават на младите хора с езика на музиката, е че трябва да се обръща повече внимание на книгите и четенето.

2022 – Откриха удавен мъж в язовир Копринка. Не е ясно кога е станал инцидентът. Постъпил е сигнал за автомобил, паднал във водите на язовир Копринка в района на т.нар. „Симитлерския ръкав“. В автомобила е открит мъж, който се е удавил. Не са ясни точно причините за трагедията. Води се разследване. Според запознати удавникът е бил рибар, който по неизвестни причини в тъмната част на денонощието е предприел маневра за преместване на колата си и най-вероятно ръчната спирачка е изпуснала. В близост до местопроизшествието бреговете са стръмни. Сигналът е бил подаден от приятели на жертвата, които се обезпокоили от отсъствието му.

2022 – На „Малкото площадче“ в Казанлък или официално нареченият площад „Видин Даскалов“, вече е монтиран флорален часовник. Както по-рано съобщи сайтът ни www.presstv.bg въпросното съоръжение е цветен кръг за циферблат и монтиран механизъм със стрелки, които ще отброяват времето. За закупуването на механизъм за цветния часовник община Казанлък  отдели 10 000 лева. Средствата са от преходния остатък в бюджета.

2023 – Навръх Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост в Казанлък бе открит единственият музей у нас, посветен изцяло на една картина – мистичната „Ахинора“ на именития казанлъшки художник Иван Милев.

2023 – Заради опасно шофиране и опит за дрифт, млад шофьор отнесе глоба. Той на 24-ти май превозваше абитуриентка, като на улицата пред Дома на културата на няколко пъти нарочно преплъзна гумите на автомобила си. Това, обаче, стана пред погледа на полицаите. Те не помрачиха празника на младежите, но надлежно записаха номера на нарушителя, който вероятно ще отнесе глоба за опасно шофиране. Освен абитуриентите стотици родители и казанлъчани бяха излезли в празничния ден, за да наблюдават зрелостниците при тяхното преминаване през Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram