Днес, 20.07.2024г. – Живата памет на Вис виталис

Ds olil

1998 – С прекрасен финал приключи предаването на радио „Вис виталис“  „Нощем по покривите“ с водеща Мария Стефанова и звукорежисьор Таня Атанасова: сдобрена бе една разделена млада двойка – Красен и Марияна. Те спечелиха и наградата, осигурена от р-т „Фантазия“.

1999 – В интервю за радиото депутатът от ОДС д-р Ваньо Цонов изрази позицията си по повод лекарските протести и закъснелите им заплатите с думите: „Питайте кмета!“.

1999 – „България е нашата родина. Пощадени сме от бедствия, земята ни ражда всичко, благословена земя“, – каза в интервю за „Вис виталис“ депутатът от СДС Дянков. На въпроса: „Какъв е националният ни недъг?“, той отговори: „Чуждеем се от съвместна работа, завиждаме на преуспяващите и считаме, че са успели нечестно“.

1999 – На посещение в Казанлък и в „Арсенал“ бе вицепремиерът и министър на промишлеността Александър Божков. Той изрази подкрепата си за „Арсенал“, за РМД-то и за ръководството на дружеството. „Не ми говорете за Румен Гечев, омръзнало ми е да го слушам“, – каза той на журналистите. – Отбранителна промишленост ще има“. На въпроса колко са промишлените предприятия в страната, министърът отговори: „Никой не може да каже колко са предприятията в България. Едни се откриват, други се закриват… Регистрирани са много, но не се знае кои от тях произвеждат и кои не. Но все някой ден ще стане ясно“. Според БСП-активиста и бивш министър от Казанлък Минчо Йовчев, допреди няколко години предприятията са били 1900.

1999 – В интервю за „Вис виталис“ ген. Михо Михов – началник на Генералния щаб на БА, заяви: „Танковата бригада в Казанлък трябва да се модифицира“.

2002 – Организирани бяха петите поред чествания на Хаджи Димитър и неговата чета. За пръв път бе учреден Национален организационен комитет – с председател проф. Огнян Герджиков.

2002  – За общински координатор на НДСВ в Казанлък бе утвърдена Юлияна Палазова.

2004 – 1 млн. и 351 хил. лева от необходимите 300 хиляди бяха привлечените към тази дата средства, предназначени за основната реконструкция на площад „Севтополис“ в Казанлък.

2004 – Министерството на отбраната одобри изграждането на телевизионен център в Казанлък, който да отразява работата на военните поделения и социално-икономическите проблеми в региона. На практика изграденото към Община Казанлък студио обслужваше информационно основно кмета Стефан Дамянов.

2005 – Изключително интересна находка разкри екипът на археолога д-р Георги Китов. За първи път в България бяха намерени останки на иманяр, убит и заровен, когато е ограбвал тракийска гробница. „Най-вероятно става въпрос за руски войник, тъй като са били намерени гилзи от Руско-турската Освободителна война. Тази теория се поддържа и от съществуващата легенда, че по време на войната мистериозно е изчезнал руски офицер“, каза в интервю д-р Китов.

2005 – Света архиерейска литургия се състоя по повод 140-годишнината от построяването на храм “Свети пророк Илия”.

2006 – Казанлък получи в този ден отличието „Златна карта “ на Националния конвент на експертите. Отличието бе присъдено и на още 9 български града заради тяхното историческо и културно наследство и за активен съвременен културен живот.

2006 – Президентът на БФС Борислав Михайлов и кметът на община Казанлък Стефан Дамянов откриха спортна площадка за мини футбол с размери 16х26 метра до стадион „Севтополис“. Средствата за изграждането бяха осигурени от УЕФА – в размер на 25 хиляди швейцарски франка, и 15 хиляди лева – от Общината.

2006 – Общинският съветник Цветанка Бонева напусна групата на НСДВ и стана независим общински съветник. Георги Каличков се отказа от председателския пост на групата общински съветници от НДСВ по лични причини. Ръководството й пое Илчо Антонов.

2007 – В Старозагорска област тото-полиция проследяваше спазването на правилата на пътя и вместо глоби за нарушителите, бяха връчвани награди на внимателните шофьори. Инициативата бе част от проявите по повод 50-годишния юбилей на Българския спортен тотализатор. Кампанията „Тото-полиция – лятото ти дава шанс” посрещаше пътуващите към морето от 20 до 30 юли.

2011 – Петима представители на УТФ  „Мидори” на ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт – единадесетокласниците Николай Вълков, Павлета Колева, Георги Братанов, Стоян Нгуен и Добромир Добройков, станаха национални победители и се готвеха да представят България в онлайн състезанието „Социални иновации”. Казанлъшкият тим получи 232 точки от журито от възможните 250.

2011 – 273 бяха мъжете, носещи името Илия в община Казанлък, които имаха имен ден. 96 бяха жителите с името Илиян, а 28 бяха Илиановците, които също отбелязват своя имен ден на Илинден. 62 дами в общината носеха  името Илияна, а  50 – Илиана. 30 бяха празнуващите с името Илко, а само 7 дами – с името Илка.

2012 – Със спектакъла „Новите траки“ на пл. „Севтополис“ започнаха Празниците в Долината на тракийските царе в община Казанлък. В продължение на седмица градът на розите бе домакин на концерти, изложби и демонстрации на тракийското бойно изкуство.

2012 – В Стара Загора бе открита най-голямата у нас и на Балканите фитнес площадка на открито, съвместна инициатива на Община Стара Загора и „Мини Марица изток” ЕАД. Поставени бяха 18 комбинирани фитнес уреда, 1 комбиниран фитнес уред за деца от 6 до 12 г., лостове и успоредки.

2013 – На връх Хаджи Димитър се проведоха честванията по повод 145-ата годишнина от гибелта на войводата Хаджи Димитър и неговите четници. Възстановка на трагичните събития, разиграли се на това място през 1868 г., направиха 100 участници от Национално дружество „Традиция“, организирани от Регионален клуб „Традиция – 23 Пехотен Шипченски полк“ – Казанлък. За 40-минутната възстановка бяха осигурени над 2000 халосни патрона.

2013 – За втора поредна година община Мъглиж бе домакин на международен пленер, в който участие взеха 10 художници.

2014 – Два сребърни и три бронзови медала спечелиха български ученици на Международната олимпиада по физика в Астана, Казахстан. Сребърните медали завоюваха Катерина Найденова и Ангел Шерлетов от ПМГ „Акад. Н. Обрешков” –  Казанлък, а Радостин Димитров от същото училище – бронзов медал. За втори път Катерина получи специалната награда на Европейското физическо общество за най-добре представило се момиче на олимпиадата.

2014 – В този ден бяха чествани 100 години от пускането в експлоатация на водната електроцентрала „Енина“ и електрификацията на Казанлък. Двете знакови събития бяха отбелязани в деня на Св. пророк Илия, Илинден – патронният празник на електрическото дружество „Победа“. Тържество в музей „Искра“, водосвет и обиколка на ВЕЦ „Енина“ включваше програмата на честването. На 31-ви декември срещу 1-ви януари 1914 г. заработва водно-електрическа централа край Енина. Първата крушка светва в салона на читалище „Искра“ в 00:00 часа на 1-ви януари 1914 година, където, освен че празнували новата година, се поздравили и с чудната придобивка. Поставено е началото и на електрификацията на Казанлък, който е вторият град в България след София, където хората ползвали удобствата на ел. тока.

2015 – Народният представител Георги Гьоков внесе в Народното събрание въпрос към министъра на земеделието Десислава Танева за мерките, които ще бъдат предприети за нормалното осъществяване на научно-изследователската и приложна дейност на Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. Тревогата на депутата бе продиктувана от намаления с близо 4 млн. лв. бюджет на института и негативните последици от тази рестрикция.

2015 – Районна прокуратура – Казанлък отказа да образува досъдебно производство по сигнал на Славка Самарска – изпълнителен директор на СД “Вис Виталис – Самарски и сие“, по повод използването на квитанции от Община Казанлък при поставянето на скоби на неправилно паркирани автомобили. В своето Постановление по преписка 236/2015 г. Районна прокуратура – Казанлък направи  категоричен извод – не е налице използване на документ с невярно съдържание, на неистински или подправен документ. Информацията разпространи пресцентърът на Община Казанлък.

2017 – Обявени бяха победителите в двата национални конкурса за пластика в „Розариума“ и интериор на фоайето и кафенето в Музея на розата. Две първи места и две поощрителни награди присъди комисията в Националния конкурс за паркова пластична композиция в парк „Розариум“. Председателят на комисията, главният архитект на Община Казанлък арх. Георги Стоев обяви избора на пластичните абстрактни композиции на Слав Недев, в екип с Ясена Попова – „Пластична композиция, наподобяваща розов цвят“ и Кирил Георгиев за композицията си ,,Рози‘‘ като най-близки до решението за парковото пространство.

2018 – Средно с 10 хиляди лева са нараснали цените на имотите, обявени за продажба в Казанлък и района, в сравнение с цените през миналата година. Това показа проверка в местните агенции за недвижими имоти. Брокерите бяха категорични, че ръстът в цените се дължи на голямото търсене, малкото предлагане, ниските лихви по кредити и ипотеки и нулевата доходност на парите по влоговете. Средно 39 хиляди лева бе цената на гарсониера на пазара за имоти в Казанлък, при това без особени екстри, в квартал „Изток“.  Гарсониери имаше и на цени от 42 хиляди до почти 50 хиляди лева, в зависимост от мястото. Новото строителство едностайни апартаменти на свободния пазар бе между 65-66 хиляди лева и нагоре. Двустайните панелки също бележеха ръст в цената с по 8-10 хиляди лева, а тристайните апартаменти бяха с респектиращи за това време цени от 80-92-95 хиляди лева.

2020 – Община Казанлък не отговори на presstv.bg какви средства се отделят от бюджета за полагането и освежаването на пътната маркировка. От администрацията заявиха в отговор на наше писмо, че разходите по боядисването на пътната мрежа са публични и са част от бюджета на общината за тази година, без да конкретизират. След наша проверка в бюджета на общината за 2020г., публикуван на официалния сайт на община Казанлък установихме, че подобно перо липсва и не става ясно какви пари се харчат за този род дейности.

2020 – Казанлъчанина Христо Янев изкачи най-високия планински връх в Западна Европа – Монблан. Бившият футболист и треньор на ЦСКА уточни, че тази сутрин е видял изгрева на 4 809 метра надморска височина в компанията на прочутия скиор и планински водач Ману Гайде. Двамата вече са слезли.

2021 – Електрическо и дизелово влакчета започнаха да правят обиколки из Казанлък. Дизеловото атракционно влакче тръгна от площад „Севтополис“ и преминава по ул. „Генерал Скобелев“, през двете кръгови кръстовища на малкото площадче на Генерал Столетов, пред Поликлиниката, южно на парк „Розариум“ до входа на Музея на розата. Там имаше престой от 5 минути, след което влакчето завива на изток към кръговото кръстовище по бул. „Освобождение“, по ул. „Капрони“, покрай новите мини футболни игрища, покрай Стара река към парк „Тюлбе“. Там също има планиран престой 5  минути. От паркинга покрай Старата река влакчето продължава маршрута си по бул. „Никола Петков“, през Кооперативен пазар обратно към площад „Севтополис“.

2022 – Пожарът край Казанлък отново се възобнови тази сутрин. Тлеят локални огнища, а миризмата от дима се усеща в целия град. През нощта е имало дежурни екипи, които да държат ситуацията под контрол, след като пожарът бе потушен. Пожарът е унищожил 70 дка борова гора, както и 10 постройки в местността „Старите лозя“. Развитието на огъня бе в посока юг, където са разположени автокъщи и бензиностанция. Освен към тях, пожарните екипи от Казанлък и Стара Загора ограничиха разрастването на стихията и на север, към военния полигон.

2022 – Челно се удариха две коли край село Долно Сахране, а мъж загина. Инцидентът настъпи около 10:30 часа днес. Сблъсъкът е между бус и „Мерцедес“. На място загива шофьорът на лекия автомобил, а този на микробуса е откаран в болница. Участъкът е затворен за движение.

2023 – На специално прохладно удоволствие имаха възможност да се порадват част от обитателите на старозагорския зоопарк. Специален сладолед вода  с различни замразени плодове, които обичат мечки, лемури или маймунките. Горещото време влияе и на животните, които през деня се крият на сянка или в клетките споделят от ръководството на зоопарка. От там препоръчват посетителите, ако искат да видят повече животни да го посещават сутрин или вечер.

2023 – Казанлъчани подадоха сигнал за опасно шофиране. Два са сигналите за видян днес, следобед лек автомобил БМВ, син на цвят, който се движи по улица „Стара Планина“ форсирайки силно двигателя и трудно овладявайки автомобила.  При единия от сигналите на пешеходната пътека до училище „Никола Вапцаров“, автомобилът едва е спрял до преминаващ пешеходец.

2023 – Силна буря в късния следобед на четвъртък е нанесла сериозни щети в старозагорската община Опан. Няма информация за пострадали. Нанесени са щети на електропреносната система. Общински служители разчистват пътища. Отнесени са покриви и са съборени десетки дървета в селата Кяжевско, Кравино, Пъстрен и Ястребово.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram