Днес, 19.07.2024г. – Живата памет на Вис виталис

Ds olil

2001 – Разкритите от РДВР – Стара Загора криминални престъпления за първото полугодие на годината бяха 1384. Броят им за Казанлък бе 470. За този период в областта бяха станали 2 умишлени убийства, 1 опит за убийство, 4 изнасилвания и 3 блудства. 226 от кражбите на МПС бяха разкрити, общият им брой бе 899.

2002 – 90% от посевите край с. Дунавци бяха поразени от градушка. От общо 2200 дка с пшеница напълно унищожени, само за 15 минути, бяха 1700 дка. Ледените топчета бяха с големина на орех.

2002 – За първи път Държавната опера в Стара Загора направи премиера извън областния град. За премиерния спектакъл „Трубадур“ бе избрана сцената на ДК „Арсенал“ в Казанлък.

2003 –Казанлък бе домакин на семинар, организиран от Националното сдружение на общините в България и Фондация „Фридрих Еберт“, на тема „Финансовата децентрализация – прозрачност и гражданска активност“.

2003 – В този ден бе открит офис на НДСВ в Казанлък.

2003 – По инициатива на казанлъшкия клуб по водомоторни спортове „Севт Трети“ на яз. „Копринка“ се проведе турнир за ветроходни модели с дистанционно управление.

2004 –На посещение в Казанлък бе министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Поводът бе създадената криминогенна обстановка в петте общини, обслужвани от РПУ-Казанлък.

2004 – В изложбената зала на ул. „Искра“ 4 бе открита фотоизложбата „Фотописи от Света гора“. 23-те фотоса с коментар към тях представиха Андреан Андреев и отец Константин.

2005 – Общинска администрация предприе мерки за системно почистване  на тревните площи и буйната растителност в Казанлък, – увери в интервю Николай Чалъков, ръководител на звеното за сметосъбиране, сметоизвозване и озеленяване. Общината разполагаше с 9 специализирани машини, набираше допълнително хора, които да се включат в почистването на зелените площи. Град Казанлък е разположен на 11 хиляди декара.

2005 – „490 хиляди лева е отделила Община Казанлък за ремонт на училища и детски градини през лятото“, съобщи за новините заместник-кметът Румяна Друмева. Парите бяха изразходвани основно за ремонти на покривите, на отоплителните инсталации, за корекции на ел. инсталациите и санитарните възли.

2006 – „Включването на скалния мегалит „Вратата на Богинята“ в туристическата програма на Община Казанлък е едно естествено допълнение към историческото богатство на Долината на розите и тракийските владетели“, каза в интервю Елена Николова – кмет на Бузовград, изтъквайки значението на Мегалита като туристическа атракция. По нейно предложение постоянните комисии в ОбС разглеждаха на свои заседания възможността за приобщаването на историческия обект в общинската програма за развитие на туризма. През 2004 г. до скалното съоръжение бе изградена екопътека.

2007 – Сред 100-те национални туристически обекта 4 са на територията на община Казанлък: Литературно-художественият музей „Чудомир“ и Тракийска гробница в Казанлък, Храм-паметник „Рождество Христово“ в гр. Шипка и Национален парк-музей Шипка, Паметникът на свободата на връх Шипка. „100 национални туристически обекта“ е българско национално движение, създадено през 1966 г. Бронзова значка се връчва на всеки турист, посетил и запознал се с 25 от 100-те обекта, сребърна значка получават посетилите 50 от 100-те обекта, а златна значка – за 100-те обекта. През 2006 г. 6 бронзови и 2 сребърни значки бяха връчени на казанлъшки граждани, а през първите шест месеца на 2007 г. една бронзова и две сребърни значки бяха връчени на местни туристи, съобщиха от ТД „Орлово гнездо“.

2009 – Възпитаникът на казанлъшката математическа гимназия Съби Теодосиев, син и ученик на Теодосий Теодосиев, бе единственият казанлъчанин, участник в международна олимпиада за ученици в Мексико. Общо петима бяха участниците от страната в националния ни отбор по физика.

2010 – В специално приета позиция БСП – Казанлък категорично се обяви срещу намерението на МВР да преустанови охраната на паметника на вр. Шипка.

2011 – Три седмици след националния конкурс, на който казанлъчанката Ваня Пенева бе избрана за Мис България 2011, тя пристигна в родния Казанлък. В интервю за „Вис виталис“ Ваня сподели, че популярността не я е променила и че се подготвя усилено за конкурса Мис Свят в Лондон. Сподели също, че твърдо е решила да издържи и изпитите за шофьор, за да кара своята нова кола.

2012  – Представители на специализирани фирми и режисьори по атрактивно осветление презентираха в Казанлък възможностите за художествено осветление на знакови обекти. Според тях, ако бъде създадено светлинно шоу в Казанлък, свързано с тракийската култура, то ще генерира значителни посещения и печалби за града. В Казанлък имаше идеи да се направи художествено и атрактивно осветление на знакови сгради като Лъвовата чешма, сградата на музей „Искра“, Тракийската гробница и сградата на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“

2013 – В Мултимедийна зала на ИМ „Искра“ – Казанлък бе открита изложбата „Най-новите проучвания на тракийската култура в Казанлъшката котловина“. Материалите, показани в нея, бяха от проведените през 2012 г. археологически проучвания на надгробни могили на територията на изградения фотоволтаичен парк – ФВП в землищата на селата Ясеново и Голямо Дряново, както и на разкритата монументална тракийска гробница в т. нар. Орана могила в землището на с. Бузовград. Ръководител на екипа, проучвал обектите, бе доц. д-р Георги Нехризов от НАИМ при БАН, с участието на специалисти от ИМ „Искра“.

2014 – 146 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета бяха отбелязани на връх Бузлуджа. Сдружение „Традиция“ отново направи възстановка на битката, в която бяха включени 2200 халосни залпа, с 200 повече от предходната година. Всичките 110 участници бяха с автентични пушки отпреди 1900 г., хладните оръжия бяха отпреди 1885 г. Стойността на продукцията бе 3500 лв.

2015 – 150-ата годишнина от създаването си чества в навечерието на Илинден храмът „Свети пророк Илия“ – първият православен храм в Казанлък. С помощта на дарители бе подновена в голяма степен църковната утвар. Даренията бяха на стойност около 20 хиляди лв., каза отец Николай. От Украйна в навечерието на юбилея пристигнаха 7 полилея за казанлъшкия храм, централният от които тежи близо 100 кг. Новите икони в храма също бяха внесени отвън.

2016 – Отесаха тревата в двора на общежитието на техникума след репортаж на PressTV, провокиран от читателски сигнал, че влечуги и земноводни изскачат от района.Почистени храсти и струпани на купчина.Отстранени са и тревите по единствения тротоар на ул. Капитан Петко Войвода.

2016 – Обир тип Бони и Клайд в Шейново – Момче и момиче са извършили въоръжения обир на бензиностанцията в казанлъшкото село Шейново.  Те са били с маски на лицата и са паркирали автомобила си извън обхвата на видео камерите на бензиностанцията. Преди да вземат около 550 лв. от оборота са ударили 21 годишния служител. Това е първи обир в тази бензиностанция. Все още се издирват извършителите на въоръжения обир, който са направили, като по сценарий от холивудски филм. Нападателите не са от малцинствата, възможно е да са от региона е една от версиите, по която работи полицията.

2020 – Автомобил се самозапали край язовир Копринка, няма пострадали хора, съобщиха за Пресс ТВ очевидци на лумналата в пламъци кола. Инцдентът е станал по пътя към изкуственото езеро край Казанлък, в близост до ресторант „Златната котва“.

2021 – Продължи строежа на предпазна ограда около ромския квартал „Свобода” в Мъглиж. Наша проверка установи, че ремонтните дейности по новото съоръжение вървят по план. Припомняме, че в началото на месец април община Мъглиж започна изграждането на предпазна ограда с дължина 850 метра. Целта на съоръжението е да се намалят множеството инциденти с излезли на пътя животни или хора в тази част от натоварения Подбалкански път. От местната администрация споделиха, че вдигането на оградата е проект от огромно значение за хората живеещи в крайния мъглижки квартал. Очакваше се оградата да бъде завършена преди началото на месец септември.

2021 – Дом-паметникът на връх Бузлуджа ще придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Решението е било взето в този ден на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, свикан по заповед на министъра на културата Велислав Минеков.

2022 – Пожар стана малко след 17 ч. вчера. Изгоряха два автомобила. Единият паркиран в двора, от където е тръгнал пожарът, другия в паркинг, непосредствено до горящите треви в имота.  Не е ясна причината за пожара, но той е тръгнал от сухи треви в двора, който е обитаван от наемател, англичанин. Той не успял да загаси огъня и пожара бързо се разраства. Два автомобила на пожарната успяха да угасят огъня, след подаване на сигнал за бедствието.

2022 – За пореден път сайтът „Жената днес“, наследник и продължител на може би най-популярното в миналото едноименно списание, отново представи стихове на поетесата от Казанлък Ангелина Александрова. Ангелина Александрова е преводач от английски и руски език, превела творчеството на Нобеловия лауреат за литература  Светлана Алексиевич, както и Луси Уорсли, Мая Анджелоу, Aнна Политковская, Сергей Довлатов), редактор е на трилогията „Нощта“, „Зората“, „Денят“ на Ели Визел, „Последната миграция“ на Шарлот Макконъхи, „Пинк Фройд“ на Жоро Пеев, „Убиец“ на Васил Панайотов. Ангелина е поет, издала стихосбираката си „15 ангела на върха на пръста ми”, майка на две пораснали момчета и каякар. Тези дни редакцията на „Жената днес“ публикува 12 нейни стихотворения.

2022 – Пожар се разрази в местността „Старите лозя“ в източния край на Казанлък. Огънят бушува в борова гора по първоначална информация. Екипи на пожарната се борят със стихията. Пътят в посока Стара Загора, в участъка до бензиностанциите „Лукойл“, е силно задимен, а видимостта е понижена, но трафикът не е преустановен. Десетки къщи и вили изгоряха в пожара край Казанлък.

2022 – Казанлъшкият музикант Петко Славов представи в родния си град своя дебютен роман „Въпреки любовта“. Събитието се състоя в къщата музей „Ненко Балкански“. Откъси от книгата прочетоха пред публиката актьорите от Общински театър „Любомир Кабакчиев“ Десислава Вулева и Петър Петров. Те бяха съпроводени от акустични изпълнения на автора, защото, по неговите думи, музиката е „третия герой в романа“. Петко Славов е композитор, китарист и определя себе си като „професионален мечтател“. Роден е в Казанлък – градът на композитора Петко Стайнов и на писателя и художник Чудомир,  и израства до фабриката за музикални инструменти „Кремона“. По тази причина му е трудно да реши дали да се занимава с музика или с писане. Като музикант е пътувал и е свирил в клубове в Норвегия, Швеция, Дания, Латвия, Естония и Исландия. В продължение на 14 години е част от бенда на шоуто на Българска национална телевизия „Нощни птици“. Заедно със своя брат Николай Славов създават групата “Airbag”, а тяхната песен “Her voice” е включена в популярния норвежки телевизионен сериал „Хотел Цезар“. Познат е на аудиторията и от акустичния формат “Live на червения диван“.

2022 – Премиерът в оставка Кирил Петков направи изненадваща проверка на ТЕЦ „Брикел“ в района на Гълъбово. В ранния следобяд министър-председателят посети предприятието, за да се запознае на място с десетките сигнали за замърсен въздух.

2023 – Лек автомобил катастрофира на околовръстния път на Казанлък. Лек автомобил Фолксваген е пътувал в посока София, като катастрофата е станала точно на завоя над ЖП прелеза. Няма пострадали хора. При завъртането автомобилът се удря в мантинелите, има съприкосновение и с Мерцедес, който е пътувал в същата посока.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram