Днес, 15.08.2024г. – Живата памет на Вис виталис

Ds olil

1997 – В селата в общината започна раздаването на рента – в Крън и Шейново – по 60 кг. зърно на декар, в Средногорово – по 10 кг.

1997 – С решение на местния Общински съвет Община Мъглиж пое изплащането на 50% от транспортните разходи на служители, пътуващи от други населени места. До момента Общината покриваше 80% от тези разходи.

1997 – От началото на годината до тази дата в Тубдиспансера в Казанлък бяха регистрирани нови 35 случая на туберкулоза. С тях общият брой на болните от това заболяване стана 198, с 15 повече в сравнение със същия период на 1996 г.

1998 – В храм „Успение Богородично“ в Казанлък бяха открити и осветени църковна библиотека и читалня.

2000 – Безработните граждани, регистрирани в БТ към тази дата, бяха: за община Казанлък – 5955, община Павел баня – 2055, община Мъглиж – 1350, община Гурково – 748, община Николаево – 632.

2000 – В казанлъшкия храм „Успение Богородично“ започна да функционира иконографско ателие.

2000 – В този ден почина Атанас Атанасов Койчев, бивш зам.-директор на „Арсенал“ и бивш зам.-кмет на община Казанлък. 

2002 – В гр. Шипка започнаха проявите, посветени на 125 години на Шипченската епопея и 100 години от основаването на храм-паметника „Рождество Христово“.

2003 – Късо съединение или прекъснат от гризач кабел бяха предполагаемите причини за непрекъснатия вой на сирена, който смути в полунощ казанлъчани. Служба „Гражданска защита“ бе буквално залята от телефонни обаждания. Място за безпокойство обаче нямаше.

2005 – Народно читалище „Искра“ спечели проекта „Празник на светия закрилник на Долината на тракийските царе“ по стратегията към Проекта за възраждане на Казанлък и региона на японската агенция за международно сътрудничество „Джайка“.

2008 – Скулптурата “Слънце“ на казанлъшкия автор Димитър Койчев, изложена в централния офис на световната културна организация “Глобал култур център” в Токио, Япония, бе дарена от автора й на президента на организацията Кенджи Хоруши. В продължение на десет дни Димитър Койчев бе единственият българин, който участва в Десетата световна изложба на културната организация, в която творци от 36 страни от 4 континента показаха свои произведения в най-голямата експозиционна зала в Хаваите – Сити хол.

2011 – На Успение Богородично в община Казанлък повод да почерпят имаха 1866 дами, носещи името Мария. 199 бяха жените с името Марияна, 62  с името Мариета. 114 мъже носеха името Мариян. Според данни на Националния статистически институт, от края на 2007 година у нас най-много жени – около 124 хиляди (3,2 %) носеха името Мария.

2011 – „Вис виталис“ излъчи интервю с Любомир Николов, роден в Казанлък, един от най-известните български писатели на научна фантастика, преводач, журналист и редактор. За пръв път в България 10-на години по-рано той бе въвел жанра книга-игра. Превел бе едни от най-известните книги на Стивън Кинг на български и едни от най-популярните филмирани фантастични романи “Властелинът на пръстените” и “Хобитът” на Толкин. Носител бе 2 пъти на световните награди за фантастика “Еврокон”. Автор на 4 романа и на един от най-четените български блогове в интернет пространството „Книжна трапеза – моето тихо място“. „Моята кула от слонова кост, където да творя, доколкото мога, и да споделям каквото напиша“, каза Николов за блога си.

2012 – Тихата казанлъшка улица „Добри Кехайов” се оказа място за местни рекорди. Точно там, в малко конфу до жилищна кооперация, казанлъчани се похвалиха с най-големия домат, откъснат за лятото на 2012-а година. Той тежеше малко над 1 килограм и 200 грама. Отгледан бе от Минка Стойкова. Живеещите в кооперацията поддържаха и градинка пред блока си, в която имаше над двуметров бамбук.

2012 – За четвърта поредна година художничката Катя Зографова обедини творческите възможности на своите възпитаници и приятели. В двора на църквата „Св. Йоан Предтеча” бе открита обща изложба от над 40 творби, обединени от темата „Хлябът”. В интервю за „Вис виталис“ Зографова  сподели: „Идеята на изложбата е да се даде шанс и самочувствие на младите автори, като им се даде възможност да участват заедно с утвърдени автори в една обща изложба“.

2014 – Общинската организация на БСП в Казанлък разпространи позиция по казуса „Тракия трейд“ и лошото финансово състояние на Общината. В нея бе призована ГЕРБ да спре да прикрива фактите по случая и да застане с лице към проблема и да признае грешките в действията на общинското ръководство, изразяващи се най-вече в липса на далновидност и крайно неефективна правна защита на интересите на Общината. В документа бе посочено още, че кметът Галина Стоянова, в хода на съдебното решение на казуса „Тракия трейд“, е взела еднолично решение да сключи споразумение с дружеството, без  решение на Общинския съвет.

2014 – Казанлъшкото семейство Петрови осъди Общинския съвет за това, че е гласувал две години по-рано решение, с което Общината събира незаконно такса за децата, посещаващи предучилищните групи. Междувременно, Общинският съвет в Казанлък, по предложение на кмета Галина Стоянова, на свое заседание на 31 юли 2014 г. не премахна таксите за подготвителните групи, а реши те да са с размер 1,80 лева на ден за дете.

2014 – В този ден стартира традиционният мото-събор на павелбанския клуб „Змейовете“. През 2013 г. съборът бе отменен заради траура по повод нелепо загиналия им приятел и член на клуба Марин Попов. Той намери смъртта си дни преди мото-срещата, пометен от пиян шофьор на камион край Стара Загора.

2014 – На 15 август е празникът на храм „Успение на Пресвета Богородица“  в Казанлък. Храмът е построен през 1834 г. с парите на богатите и труда на бедните жители от Калпакчийската махала  под ръководството на прочутия майстор от Одрин Санди Костов. През 1836 г. със съдействието на известния духовник и просветител Неофит Рилски е открито училище в специално построена към църквата сграда, което е сред първите модерни училища в България. Този храм приютява и първото казанлъшко читалище, основано в края на 1860 г.

2015 – Две инициативи по повод Световния ден на младежта организира в Казанлък местният Младежки общински съвет. В град Шипка бе открита площадка за фитнес. Финансовата подкрепа за проекта бе от община Казанлък, трудът по изграждането – от членовете на МОС. На следващия ден младежите организираха “Образователен поход“ до ВЕЦ – с.Енина, където бе изнесена беседа и бе почистено пространството около ВЕЦ-а.

2017 – Община Казанлък пусна мобилна атракция за жителите и гостите на града в навечерието на Празниците в Долината на тракийските царе- познатото червено влакче.

2019 – В два поредни дни (12-13 август) членове на Алпийски туристически клуб „Казанлък“ стъпиха на връх Пунта Пеня (3 343 м. н.в. – най-високият в Доломитите), Италианските Алпи и на връх Елбрус (5 642 м. н.в.) в Кавказ, Русия. Георги Кемалов и Младен Гайтанджиев от Алпийски Туристически Клуб „Казанлък“, заедно с приятели, изкачиха връх Punta Penia, от масива Marmolada, който е най- високият в дългата 150 км. планинска верига – Доломити, част от източните италиански Алпи.

2019 – Успение на Пресвета Богородица почитат православните християни в Казанлък.  Сред иконите, на които се покланят в днешния ден е уникалната икона в катедралния храм „Св. Йоан Предтеча“ 100 годишната Света Богородица с младенеца е поставена пред църковния олтар и е избродирана от разноцветни дребни мъниста. Иконата е донесена от Ерусалим, от жена, която се сдобила с дете, гласи историята за това как иконата е попаднала в казанлъшкия храм. Преди години, поклонници започнали да разнищват мънистата, което е причината тя да бъде поставена в специална рамка. Счита се, че това е една от най-ценните икони на Богородица в региона.

2023 – Близо 200 души са участвали в масов бой в казанлъшкия квартал Кармен. Мелето е било буквално страшно, споделят жители на квартала. Имаше и пострадали. Потвърдено бе за две жени, които бяха в болница. Поводът за свадата, според свидетели, е жител на квартала отишъл по малка нужда зад бус на друг човек, което било клечката, за да избухне свадата, при която са вадени ножове, сапове.

2023 – По случая с масовия бой в „Кармен“ в РУ-Казанлък бяха задържани три лица. Сутринта в 6:30 часа бе разпоредена Специализирана полицейска операция със сили на ОДМВР и ГД „Жандармерия“, извършиха се проверки на лица, адреси и превозни средства.

2023 – Георги Видев бе освободен от длъжността зам.-окръжен прокурор на Стара Загора, реши ВСС. Той бе преназначен като редови прокурор. След случая с Дебора, Видев си подаде оставката след разговор с главния прокурор Борислав Сарафов.

2023 – Яница Христова Станчева бе номинацията на Коалиция „Левицата” за кандидат-кмет на Казанлък на предстоящите Местни избори 2023 на 29 октомври. Коалиция „Левицата” обяви своята номинация за кандидат за кмет на Община Казанлък на 15.08.2023г., пред паметника на Георги Кирков по време на отбелязване на 156-годишнина от рождението на Майстора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram