Днес, 13.06.2024г. – Живата памет на Вис виталис

Ds olil

1997 –В Казанлък в този ден бе открит офис на Интернет. Научно-техническият съюз – НТС  в Казанлък организира семинар за запознаване със системата на Интернет.

1997 – Втори месец продължи изписването на новородените от общинската болница в Казанлък, без да им бъде поставена ваксина за хепатит Ф.  Ваксината липсваше и в складовете в Стара Загора, и в Министерството на здравеопазването.

1997 – В интервю за „Вис виталис“ актьорът Георги Ташев, който бе обявил гладна стачка, съобщи исканията си: всички, които са ангажирани с култура, да се разберат каква култура иска Казанлък; в НЧ „Искра“ и ДК „Арсенал“, според него, има непрофесионализъм и в тях е ограничен достъпът на творците; „Нямам нищо лично против Васил Самарски, но той не си е на мястото. Аз мога и разбирам от тези работи“; крайната цел на стачката е да има правила; в читалището да се направи ревизия. В интервю Васил Самарски, председател на НЧ „Искра“, заяви, че се е подписал на подписката на  Ташев, защото смята, че трябва да има дискусия за културата и подчерта, че в читалището се работи и че приключва един много успешен сезон. При направената ревизия не бяха установени никакви нередности.

1998 – Открити бяха Музикалните празници „Петко Стайнов“. В тях участие взеха хорове от Гърция, Германия и Европейската организация „Европа канта“. Тук бяха и видните български специалисти по хорово пеене проф. Николай Кауфман и Христо Арищиров.

1998 – 20 хиляди франка бяха приведени от Сент Ерблен за Дружеството за приятелство между Казанлък и френския град.

2001 – „Ако запази сегашния си модел на управление, България е заплашена за дълги години да остане бедна периферия на Европа. Разрушителната политика трябва да спре и страната ни да тръгне по пътя на съзидателното строителство с нова политика и ново правителство“, – това заявиха в Казанлък представителите на Българската евролевица дни преди парламентарните избори.

2002 – Със златен медал бе отличен фотограф-художникът от Казанлък Бедрос Азинян в Салона на изкуствата в НДК – София. Първа награда получи студентът от НАТФИЗ, също от Казанлък, Евгени Иванов.

2002 – Богословът Ваклуш Толев изнесе в Казанлък беседата „Полът като енергия и принцип“.

2003 – Любен Малчев от Школата по изобразително изкуство „Артлиния“ в Казанлък спечели международния конкурс за рисунка на тема „Моята любов – Русия“.

2003 – Казанлъшки футболисти, играещи на остров Крит, отправиха пожелания в Книгата за гости след гостуването си в студиото. Светлозар Господинов: „Поздрави на радио „Вис виталис“! Много успехи в бъдеще! Вярвайте в себе си и винаги ще има някой да ви помага“; Мариан Господинов: „Пожелавам на радио „Вис виталис“ много успехи в ефира, а на всички негови слушатели – да вярват в мечтите си и да бъдат много здрави. Късмет!“.

2005  – Под егидата на министъра на спорта Васил Иванов – Лучано започна реконструкцията на  физкултурния салон и на площадката на ОУ “Георги Кирков“ в Казанлък на стойност 50 хиляди лева. Министърът откри и напълно оборудван компютърен кабинет в училището.

2009 – Над 100 здравни работници от цялата страна участваха в Казанлък в двудневния медицински форум на тема „Училищното и детското здравеопазване в действие“. 3 хиляди души наброяваше членската маса на Регионалната Асоциация на професионалистите по здравни грижи, оглавявана от Ваня Георгиева.

2009 – С детски фолклорен празник с участието на състави за автентичен фолклор от общината и представяне на обичаите Лазаруване, Коледуване и други, характерни за региона на Павел баня, започна вторият ден от Празника на розата и минералната вода,2009.

2009 – Надиграване на фолклорни клубове от страната организира за втори път на пл. Севтополис“ в Казанлък НЧ „Жар”. Включиха се над 750 танцьори от 23  клуба от 7 града.

2011 – Близо 100  казанлъчани се включиха в акция по почистването на парк „Тюлбето”. Целта бе да се почистят и подновят зелените площи на входа на парка и територията на Тракийската гробница. Възстановени бяха пейките, разположени на подпорната стена на гробницата.

2011 – Три книги бяха представени на обща премиера – „Извънземното от Долна Митрополия” на казанлъшкия журналист и писател Петър Марчев, заедно с  „Народ от исихасти” и „Градче на име Мендосино” на колегата му Деян Енев.

2012 – НГПИД „Акад. Дечко Узунов” домакинства на демонстрации на традиционни японски изкуства „Японска култура за теб”, изпълнени от представителки на дамската група към Асоциацията ЮНЕСКО – „Нарита“. София и Казанлък бяха двата привилегировани града, в които бяха демонстрирани моменти от японската традиция. Групата бе гостувала в Китай, Русия, Англия, Австралия и др.

2013 – Като средно добра определи кампанията по прибирането на розовия цвят д-р Наташа Ковачева, директор на Института по розите и етеричномаслените култури в Казанлък, в интервю за радиото. Над 1 тон бе добитото през 2013-та година розово масло в България, цената – ок. 6000 евро за килограм.

2013 – Наталия Казиева, възпитаничка на Школата по изобразително изкуство „Живопис” към ОДК, спечели ІІ-ро място от Националния конкурс за изключителни постижения в областта на изобразителното изкуство „Захарий Зограф”, организиран от Община Самоков и Съюза на българските художници. Председател на журито бе акад. Светлин Русев.

2013 – Назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС предизвика бурни реакции в социалните мрежи, които доведоха до организирането на редица протести в различни градове в страната. Сред тях бе и Казанлък. В призива, с който във Фейсбук се организираха протестните действия, се казваше: „Протестираме срещу олигархията, която унижи за пореден път гражданите, назначавайки си поредното удобно протеже. Този път, поднасяйки си цялата държава на тепсия”.

2014 – С поднасяне на венци и цветя на барелефа на Капитан Петко Войвода, срещу пощата, започна честването на вековния юбилей от началото на Тракийското дружество в Казанлък. Негов дългогодишен председател бе Костадинка Димитрова. В своя организация тракийците се обединяват през 1914 г. Организацията съдейства на тракийци за настаняване на работа, оземляване и даване на парцели за построяване на къщи. 61 семейства създават кв. „Бежански” между квартал ”Бездомнически” и циганската махала, появяват се 3 фурни и 3 дюкяна. „Ако ги нямаше потомците на тракийските бежанци, днес нямаше да има и почит към героите от историята ни“, изтъкна ролята на Тракийското дружество в Казанлък вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя подчерта още, че докато има хора като Костадинка Димитрова и техните деца и внуци, отечеството ни винаги ще го има. На събитието, на което бе чествана и 30-годишнината от създаването на едноименния казанлъшки квартал, присъстваха и Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества у нас, и актьорът Васил Михайлов, превъплътил се в образа на Петко Войвода в известния сериал. Фотоизложба във Военния клуб разказа за 100-годишнината на дружеството.

2014 – Казанлъшкият скулптор Велин Дечков подари гипсово копие на Капитан Петко Войвода на казанлъшкото Тракийско дружество, което носи името на войводата и чества 100 години от създаването си в Града на розите. Оригиналната бронзова скулптура, изработена от Дечков, се намира в родното място на Петко Войвода в Гърция.

2014 – Мария Донева представи пред казанлъшката публика своята книга „Шепа лъскави череши”. Поетичната вечер бе част от поредицата „Очи в очи с поезията”.

2014 – Областният управител Живка Аладжова върна решение на Общински съвет-Казанлък поради неспазване на разпоредбата на Наредба № 28 за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местни дейности, за съставяне, приемане, изпълнение, изменение и отчитане на общинския бюджет и за управление на общинския дълг на Общински съвет Казанлък.

2014 – В този ден се навършиха 100 години от рождението на Цвятко Цветков, първият казанлъшки шампион в спортната история на града, популярен сред казанлъчани като Балканския шампион. През 1936 г. става шампион на България по бързина, в тази дисциплина остава непобедим до края на кариерата си. Две години е държавен първенец на колокрос. Два пъти е шампион на издръжливост и два пъти – на шосе. Най-големия си успех постига на Балканското първенство по колоездене, което се провежда през 1940 г. в Букурещ. Става двоен балкански шампион — на спринтовата дисциплина бързина и състезанието на шосе.

2014 – Световноизвестният аржентински писател Хорхе Букай и синът му Дамиан присъстваха на постановката на Старозагорската опера „Крал за един ден“.

2015 –  МЦР „Взаимопомощ“ финализира проекта Екофестивал „Копринка“,2015, който се осъществи  с финансовата подкрепа на Община Казанлък.

2017 – С  отбора на ШК „Абритус“ Разград , казанлъшкият гросмайстор Краси Русев си осигури титлата, след като тимът му записа шеста поредна победа и е недостижим на върха с максимален актив от 12 точки.

2019 – Близо 20 милиона лева са вложени за асфалтиране в Казанлък и селата през последните седем години, според отчета, направен от председателя на общинския съвет Николай Златанов /ГЕРБ/ по време на тържествената сесия в дните на Фестивала на розата 2019. 14 млн. лв. са от бюджета на общината, другите около 4,5 млн. са от правителството, по думите на Златанов. С тези пари са асфалтирани 136 улици в Казанлък и 222 по селата. Асфалт е положен общо на 103 кв. км, посочи още Златанов. Всяка година от местната хазна са били влагани и по 200 хил. лева за реконструкция за тротоарите в града и населените места. Това прави около 1,5 млн. лева в периода от 2012 г. до 2019 г.

2020 –  През месец май 2020 г. Районна прокуратура-Казанлък внесе в съда за разглеждане 18 обвинителни акта, 15 споразумения за решаване на делото, 11 предложения за налагане на административно наказание.

2020 –   С 2278 действителни гласа (35.5%) новата Царица Роза на Павел баня стана Милица Милушева. На второ място с 1434 гласа (22.3%) бе Данаила Костадинова. Трета бе Радостина Генова, която е получила 1128 действителни гласа (17.6%). Общият брой на действителните гласове е 6421.

2021 –  Новият Цар на минералната вода – Павел баня 2021 бе Станислав Стойчев. Той получи 445 гласа в онлайн гласуването. Такова се проведе за първи път при избора на Цар. Инициативата за това бе на кмета на общината Иса Бесоолу, чиято цел бе всеки човек да може да гласува, където и да се намира по света. Новият Цар на минералната вода получи своята корона по време на традиционното за Павел баня „Плувно лято”. Тя е изработена от майстор-бижутера Любомир Дудев, чието дело е и първата корона на казанлъшката Царица роза през 80-те години.

2023 – Старозагорска област се нареди на шесто място в страната с най-висока средна оценка след отминалия  държавен зрелостен изпит по български език и литература. 15 от училищата в областта, чийто зрелостници са положили изпит, получават среден резултат от слаб 2. В региона нямаше учебно заведение с отлична оценка.

2023 – Режисьорът Николай Василев показа в родния Казанлък филма си „Ваклуш“. „Филмът „Ваклуш“ е мисия, с която искам да стигна до повече хора. Искам да запозная повече хора с личността на Ваклуш Толев и неговите идеи. Посвещавам филма на моята майка, която неотдавна напусна физическия свят“, сподели в родния си град Казанлък режисьорът Николай Василев – автор на киноеепоса за духовния учител – вестител на новата концепция за човека. Филмът бе прожектиран в Дома на културата „Арсенал“ в Града на розите, като част от националното му турне.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram