Днес, 12.09.2024г. – Живата памет на Вис виталис

Ds olil

1998 – 10000 души от цялата страна взеха участие в честването на 100-годишнината на Българския ловно-рибарски съюз в местността „Крънска кория“ край Казанлък.

1998 – В Държавен вестник бе публикувано решение №775 от 10.08.1998 г. за приватизация на български предприятия, сред които бяха казанлъшките „Арсенал“ и НИТИ.

1999 – 23 партии и коалиции и 13 инициативни комитета бяха регистрирани в ОИК за предстоящите местни избори. На предходните избори през 1995 г. бяха регистрирани 13 партии и коалиции, независими кандидати нямаше.

2000 – 600 лв. дари форум „Българка“ с председател Ева Соколова, съпруга на Йордан Соколов, за строителството на храм „Св. Троица“ в с. Асен, където тя бе на посещение. Соколова сподели, че форум „Българка“ има структури в над 60 града и че основната му цел е възстановяването на духовните ценности.

2000 – От началото на годината до тази дата в област Стара Загора бяха станали 40 ПТП с 44 ранени деца до 18 г. За същия период на предходната година броят на произшествията бе 58 с 4-ма загинали и 64 ранени деца.

2000 – И през тази година руските колоездачи от „Лада“ – Самара избраха Казанлък за място на подготовката си за обиколката на България.

2001 – В зимната програмна схема 2001/2002 г. на радио „Вис виталис“ стартираха рубриките „Актуално“ и „Акценти“, които се излъчват и днес.

2001 – Председателят на ОбС – Казанлък Теодор Митев и кметът Стефан Дервишев изпратиха до посланика на САЩ в България Н. Пр. Ричард Майлс съболезнователни писма по повод трагедията в Ню Йорк на 11 септември – резултат от терористичен акт, причинил смъртта на хиляди американци.

2002 – В този ден стартира кампанията на радио „Вис виталис“ „За първи път“ – в полза на първокласниците и всички деца в община Казанлък, в защита на техните права за оцеляване, развитие, защита и участие – според конвенцията на ООН за защита правата на детето. Кампания от такъв характер бе проведена за първи път. Тя бе подкрепена от местни фирми. Генерален спонсор бе Райфайзенбанк. Излъчени бяха много интервюта и репортажи: от училищата, от Детската педагогическа стая, от специализирани детски здравни кабинети и много други. В първия учебен ден всеки първокласник получи учебна програма и ученически пособия.

2002 – „Живейте с танца, с емоцията, с чувствата си! Най-добри пожелания от Радост и Лили, КСТ „Роза“! – това пожелаха в Книгата за гости на радиото двете момичета след гостуването си.

2005 – След овакантяването на длъжността от Ердинч Билен, 62-годишният председател на ДПС в Казанлък д-р Емин Чука бе назначен за заместник-кмет в Община Казанлък. Чука отговаряше за социалните дейности, спорта, туризма и екологията .

2005 – Частица от мощите на Св. Александър Невски подари руската православна църква на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка. Мощите, вградени в икона на светеца, бяха връчени от патриарх Максим, глава на българската православна църква. Освен в Шипченския храм, частица от мощите на Александър Невски има единствено в храм-паметника „Александър Невски“ в столицата.

2005 – Специална награда – статуетка за най-добро представяне на Международния фолклорен фестивал в Селчук – Турция, завоюва Фолклорният ансамбъл за народни песни и танци „Искра“ към читалище „Искра“. Над 2000 километра изминаха казанлъчани, за да изнесат концерти на различни места в Турция.

2006 – Фотограф-художникът от Казанлък Александър Иванов се завърна с втора награда на журито и с наградата на списание „Одисей“ за най-добър пейзаж от 12-ата „Фотоваканция“, 2006 в Приморско. Над 100 фотографи от цялата страна участваха в конкурса.

2006 – Петър Рахманлиев бе председател на 14-членен инициативен комитет в Казанлък, подкрепящ  кандидатурата на Неделчо Беронов за президент на РБ.

2007 – С премиера на спектакъла „Тартюф“ от Молиер театър „Любомир Кабакчиев“ откри деветия си творчески сезон. «При поставянето на „Тартюф“ не бе спестена нито дума от оригиналния текст на пиесата», каза за «Вис виталис» режисьорът Гаро Ашикян. При избора на текст екипът, реализирал спектакъла, се бе спрял на преводите на Асен Разцветников и Стоян Бакърджиев. За първи път от създаването на театъра през 1998 г. се реализира камерно представление с антракт. По време на премиерата гостите можеха да отпият по чаша вино, преди да видят втората част от спектакъла.

2007 – Главен инспектор Анчо Шишков – началник на РС ПБЗН – Казанлък бе награден с почетен знак на МВР ІІІ степен за постигнати високи резултати и конкретен съществен принос при локализиране и ликвидиране огнищата на пожари през м. юли 2007 г. Отличието му бе връчено в Стара Загора от министъра на вътрешните работи Румен Петков.

2009 Край яз. „Копринка“ се проведе шестият Национален събор на приятелите на Русия. В деня преди събора в залата на хотелски комплекс „Пъстървата” в с. Енина се проведе Научно-практическа конференция на учителите по руски език, на която домакин бе Община Казанлък.

2011 – Над 12 хиляди души от цялата страна и гости от Руската федерация за 8-ми път се срещнаха, по време на традиционния събор на русофилите край язовир „Копринка“. Българи, работили и учили в чужбина, руски граждани, които живеят в България, хора, които определят себе си като русофили, за пореден път имаха възможността да общуват по време на единственото по рода си в България събитие, на което руснаците наричаха българите братя и сестри. На събора бяха: пълномощният посланик на РФ у нас Юрий Исаков, председателят на Центъра за стратегически изследвания при президента на Русия Леонид Решетников, председателят на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев. С дълги аплодисменти русофилите посрещнаха и кандидата за президент Ивайло Калфин. Председателят на Националното сдружение русофили в България Николай Малинов бе удостоен с орден „Пушкин“ от президента на Русия Дмитрий Медведев за активната му роля по съхраняването и опазването на стотиците паметници и паметни знаци на руско-българската дружба в България. 430 са руските паметници у нас и над 150 съветските, за които към момента русофилите се грижеха, като всички те са описани и в специален албум.

2014 – Общо обявените на трудовата борса в Казанлъшко свободни работни места бяха 91, предимно за трайна заетост в най-крупните фирми в региона. Работодатели, обявили най-голям брой работни места, бяха ”Арсенал” АД и „Аркомат България” ЕООД. Над 250 безработни бяха поканени на трудова борса по Проект „Да успеем заедно”.

2016 – Огън погълна вили над Казанлък – Огнеборци и горска стража опитват да пресекат пътя на огъня, пламнал в местността „Старите лозя“ на източния изход на Казанлък. Пожарът бушува в три огнища в труднодостъпна местност сред сухи треви и насаждения. Пламъците погълнаха няколко вилни постройки. Засега няма опасност да засегне боровата гора в близост. Бензиностанциите на пътя Казанлък-Стара Загора също са далеч от горящия участък и няма риск за тях.

2017 – Ритуал по посрещането на 33-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, участвал в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, се състоя днес в Казанлък, съобщават от Министерство на отбраната. Военнослужещите се завърнаха на 6 септември в нашата страна след успешно участие в мисията по подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан. Контингентът е в състав до 110 военнослужещи, структурирани в национален елемент, екип от съветници, група за охрана на летище Кандахар и щабни офицери в щаба на мисията. Национален командир на контингента е полковник Христо Атанасов от Инспектората на Министерството на отбраната.

2017 – Минути преди в Казанлък да пристигне министърът на образованието Красимир Вълчев кипеше трескаво почистване пред сградата на математическата гимназия. Водоноски измиха паркинга пред училището, колите бяха вдигнати от паркинга. Цялата почистваща суматоха приключи минути преди министъра да стъпи на казанлъшка земя и да вземе участие в официалната церемония за откриването на новата сграда на националния център за природо математически науки към ПМГ „Н. Обрешков“.

2018 – Над 5 300 лв. бяха дарени от всички спомоществователи за храм „Свети Георги Победоносец“ в с. Средногорово, Община Казанлък след благотворителен концерт с участието на Ансамбъла на Българската армия и любимите гласове на поколения българи Маргарита Хранова и Росица Кирилова.

Общо 14 хиляди лева бяха нужни за спасяването на уникалните стенописи в храма. Специалистите считат, че стенописите на храма са уникални. Сводът  му е изписан  със сцени от евангелски сюжет в бароков стил, най-вероятно от зографа Петьо Ганин, ученик на Дебърската школа. Има и друго предположение, поддържано от писателя Паун Генов, че по-заможните средногорци платили на италиански художник да изрисува църквата.

През 2019 г. се навършиха 300 години от заселването на първите жители в землището на Средногорово и 140 години от възстановяването на църковния храм, един от най-старите в региона.

2018 – 16-месечна условна присъда получи 16-годишно момиче, което бе обвинена в убийството на новороденото си бебе. Петя Любомирова беше задържана на 6 март след съобщение от спешния център в Казанлък, че там е дошла девойка в общо тежко състояние в резултат на раждане в извънболнична обстановка.

2019 – Пътуващата фотоизложба  “Матера – нюанси” на италианската фотографка Дениз Мацарела идва и  в Казанлък е ще остане изложена до 30 септември. Изложбата ще бъде открита днес, 12-ти септември, от 18:00 часа в Музея на фотографията и е  едно своеобразно фото пътуване, което представя лична перспектива на италианския град Матера в общо 30 черно-бели фотоси.

2019 – Казанлъшки цветари на бунт срещу учители – От СУ “Екзарх Антим I“ излязоха на Фейсбук-страницата си с апел вместо цветя на 16 септември, децата да носят пари за благотворителната акция. Идеята им бе подкрепена от колективите и на други училища, това обаче разгневи цветарския бранш.

2020 – Около 4 000 социалисти имаха право да гласуват в първия пряк избор за партиен лидер в област Стара Загора.

2020 – С още един столетник се увеличи населението на община Казанлък. Иванка Тодорова Чобанова, жител на с. Овощник, отпразнува своя юбилей с богата трапеза и много подаръци за празника. Гост на рожденика бе и кметът на селото Иван Колев. Пожеланията към нея са да запази духът бодър, мислите – все така трезви, да запази и чувството си за хумор. „То е уникално!“, споделя кметът.

2022 – Окръжна прокуратура-Стара Загора внесе обвинителен акт спрямо 32-годишния Г.И. Той е предаден на съд за това, че на 31 август миналата година в старозагорското село Хрищени, умишлено е умъртвил рождения си син – бебе на един месец. Деянието е извършено спрямо лице в безпомощно състояние, с особена жестокост и представлява опасен рецидив. Престъплението е квалифицирано по чл. 116 от Наказателния кодекс. За това деяние законът предвижда наказание доживотен затвор или лишаване от свобода от 15 до 20 години, уточняват от прокуратурата. Г.И. е извършил престъплението след като няколко поредни дни бил под влиянието на алкохол и наркотици. Подразнен от плача на едномесечното си бебе, Г.И. му дал алкохол с цел да го упои. Детето продължило да плаче. Бащата му нанесъл множество удари с юмрук и го хвърлил на земята. Детето е починало в резултат на причинена тежка черепно-мозъчна травма.

2022 – Художествената галерия в Казанлък е една от най-старите в страната. През последните няколко месеца известният моден дизайнер, съвременен артист и преподавател доц. д-р Мариела Гемишева успя да разчупи стереотипите на музейната институция със своята изложба „Неслучайно присъствие“. Работите на Гемишева бяха разположени сред знаковите произведения от постоянната експозиция на галерията. Под кураторството на д-р Мария Василева, проектът предложи на местната публика един нов поглед върху добре познати творби и предизвика разнородни реакции.

2022 – Над 200 произведения на художнички в периода между двете световни войни ще бъдат представени в Софийска градска художествена галерия (СГХГ). Творбите са създадени между 1919 и 1939 г. и са в широк спектър от жанрове. Експозицията е озаглавена „Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни“ и ще бъде открита на 14 септември, съобщават организаторите. Сред представените художнички е и Мара Чорбаджийска, а картините за изложбата са от фонда на Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък.

2022 – За проявен висок професионализъм при гасенето на пожарите през изминалия летен сезон областният управител на Стара Загора Иван Чолаков награди директора на РД ПБЗН-Стара Загора комисар Стоян Колев с „Почетния знак на областния управител“ и връчи грамоти на Станимир Тончев, началник РСПБЗН-Казанлък, Димитър Димитров, началник РСПБЗН „ТЕЦ Марица Изток 2“, Евгени Гинев, водач на СА в РСПБЗН „Мини Марица Изток“, Деньо Денев, инспектор група ОЦ РДПБЗН-Стара Загора, Данко Данков началник група ПГ и СД в РСПБЗН –Стара Загора, Радостин Тодоров, инспектор в сектор ПГ и СД в РДПБЗН-Стара Загора, Мирослав Радев инспектор в сектор ПГ и СД в РДПБЗН-Стара Загора.

2023 – ПП „ГЕРБ Казанлък издигна кандидатурата на Галина Стоянова за кандидат за кмет на община Казанлък на предстоящите през октомври местни избори. Човек с авторитет, работещ упорито за развитието на Казанлък, доказала през последните 12 години, че жените са добри управленци“, коментира депутатът от Казанлък Илияна Жекова във връзка с номинацията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *